Суспільна телерадіокомпанія отримала нових наглядачів

12.02.2021 19:50   -

Національна рада ухвалила рішення про оновлення складу наглядового органу Національної суспільної телерадіокомпанії України. Так, було припинено повноваження та виведено зі складу 10 осіб та уведено 12 осіб. Наразі склад Наглядової ради налічуватиме  15 осіб. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення затвердила на засіданні оновлений склад наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України («Суспільне»), – повідомляє пресслужба Нацради.

До оновленої ради НСТУ увійшли 15 членів — 7 від фракцій та груп Верховної Ради і 8 від громадськості. Представника спортивної сфери виберуть на конференції в квітні.

Від фракцій і груп ВР — Катерина Батенко (група «За майбутнє»), Олексій Харченко (група «Довіра»), Світлана Остапа («Голос»), Максим Кречетов («Слуга народу»), Лаврентій Малазонія (ОПзЖ), Вʼячеслав Козак («Батьківщина») та Людмила Березовська («Європейська солідарність»).

Представники громадськості:

  • Дмитро Ананьєв — сфера забезпечення прав національних меншин;
  • Наталя Гарач — сфера захисту прав осіб з особливими потребами;
  • Євген Глібовицький — творча сфера;
  • Вадим Міський — сфера захисту інтересів дітей та молоді;
  • Галина Титиш — сфера освіти і науки;
  • Оксана Романюк — сфера журналістики;
  • Віктор Бобиренко — сфера місцевого самоврядування;
  • Олександр Павліченко — сфера правозахисту.

Глібовицький, Козак, Остапа, Міський та Малазонія увійшли до складу повторно. Це буде їхній останній термін.

Термін повноважень членів наглядової ради другої каденції — 5 років.

Відповідно до законодавчих вимог до складу наглядової ради НСТУ входять представники громадського сектору – від дев’яти суспільних сфер, а також депутатських фракцій і груп політичних партій Верховної Ради України (наразі їх налічується сім).  

Повноваження більшості попереднього складу Наглядової ради відповідно до статті 8 Закону України Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» закінчилися 19 січня 2021 року.

12 лютого 2021 року набув  чинності  Закон України «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями та групами». 

Таким чином, припинено також повноваження двох членів наглядового органу, які були затверджені за поданням депутатської групи «Воля народу» та депутатської фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка» восьмого скликання парламенту, які наразі розформовані.

У жовтні 2020 року Національна рада провела конференції громадських об’єднань і асоціацій, на яких було обрано нових членів наглядової ради від сфери журналістики – Оксана Романюк, і місцевого самоврядування – Віктор Бобиренко.

Наприкінці січня – початку лютого на конференціях обрано членів наглядового органу від сфер освіти та науки, забезпечення прав національних меншин, захисту інтересів дітей та молоді, творчій сфері, захисту прав осіб із особливими потребами.

Триває процес обрання члена наглядової ради у сфері фізичного виховання та спорту, конференція відповідно до затвердженого календарного плану має відбутися наприкінці березня 2021 року.

Всі депутатські фракції і групи дев’ятого скликання парламенту визначилися зі своїми представниками у наглядовий орган НСТУ і надіслали до Національної ради відповідні подання.