Супутник “Січ”, який виготовлять у Дніпрі, планують запустити на 30-річчя незалежності України за допомогою SpaceX Ілона Маска

12.02.2021 19:25   -

За словами очільника Мінстратегпрому Олега Уруського, держава веде переговори із SpaceX щодо запуску вітчизняного супутника “Січ”.

Про це міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив в ефірі Першого ділового.

Міністр зазначив, що держава обрала американську компанію SpaceX Ілона Маска для запуску на навколоземну орбіту супутника дистанційного зондування землі “Січ 2-30 (2-1)” та веде технічні переговори з нею.

“У нас реально є вікно запустити апарат у грудні з допомогою іноземного оператора – в даному випадку SpaceX, з яким ми зараз співпрацюємо з точки зору сумісності апарату з ракетою-носієм”, – розповів Уруський.

Він зазначив, що невдовзі стане відомо чи можливо поєднати український супутник з ракетоносієм SpaceX. Віце-прем’єр зазначив, що на сьогоднішній день супутник практично готовий.

“Він вимагає кінцевого аналізу та експлуатаційних перевірок технічної готовності до запуску”, – пояснив Олег Уруський.

Січ 2-30 (2-1) – супутник дистанційного зондування Землі. Зараз ведуться переговори про сумісність українського супутника і ракети-носія SpaceX.

Про те, чи можливий запуск на ракеті SpaceX стане відомо найближчим часом, додав Уруський.

Міністр зазначив, що космічний апарат практично готовий. Він вимагає аналізу і технічних перевірок готовності до запуску. Останній супутник Україна запустила 10 років тому.

Супутник Січ 2-30 призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі, а також для моніторингу параметрів іоносфери Землі. Маса самого супутника – 170 кг, а термін експлуатації – п’ять років. Є модифікацією супутника Січ-2, запущеного в 2011 році.

Запуск має відбутися в честь 30-річчя незалежності України.