Суперкомп’ютер розбирається з COVID-19 – людину “штормить брадикініном”

14.09.2020 09:12   -

Суперкомп’ютер знайшов багатообіцяючу теорію про те, що пацієнти з важким COVID-19 можуть відчувати те, що відоме як “шторм брадикініном”. Це навіть пояснює химерний спектр симптомів, – повідомляє Business Insider.

Згідно з дослідженням  Національної лабораторії Оук-Ридж у штаті Теннессі. Суперкомп’ютери лабораторії, один з яких є другим за швидкістю у світі, проаналізували зразки легеневої рідини дев’яти хворих на коронавірус із важкими захворюваннями у місті Ухань, Китай. Комп’ютери виявили суттєві відмінності у певних генів порівняно до здорових людей.

Брадикінін – хімічна речовина, що регулює кров’яний тиск. Дослідники виявили, що деякі люди з коронавірусом можуть виробляти його в надмірній кількості. Цей шторм виводить з рівноваги основні системи – дихальні, шлунково-кишкові та неврологічний шляхи. 

візуатор судин коронавірусу
Інфрачервоний судинний пристрій показує кровоносні судини на поверхні шкіри у китайській провінції Шеньсі
6 березня 2020 року.

Теорія узгоджується із поглядом багатьох дослідників на коронавірус як судинну хворобу замість респіраторної. Дослідження показали, що COVID-19 може призвести до утворення тромбів, негерметичних капілярів та запалення кровоносних судин – саме тому деякі пацієнти можуть зазнати пошкодження серця або інсульту.

“Ми справді деякий час чухали голови, як ця хвороба має цей надзвичайно широкий набір симптомів у багатьох різних системах органів?” Доктор Даніель Джейкобсон, провідний дослідник дослідження суперкомп’ютерів, розповів Business Insider. “Коли ми розглядали вплив брадикініну, наша модель полягала в тому, що цей вірус може вражати кілька різних типів тканин, кілька різних органів”.

Брадикінінова буря може спричинити витікання рідини з судин головного мозку, що пояснює неврологічні симптоми, такі як запаморочення, головні болі, туманність та розгубленість, які виникають у деяких пацієнтів. Це також може спровокувати набряк, біль та запалення в організмі – що може призвести до болю в м’язах та болю в тілі, які зараз відомі як загальні симптоми COVID-19. Це може призвести навіть до фіолетових, набряклих пальців ніг, – йдеться у статті.

Більше того, за словами Якобсона, втрата смаку або запаху є класичною реакцією на зниження рівня рецепторів АПФ. Більш низький рівень АПФ також пов’язаний із сухим кашлем та втомою. 

У травні дослідники Мічигану висунули гіпотезу, що відповідь брадикініну може призвести до небезпечних для життя респіраторних ускладнень у деяких пацієнтів з COVID-19.

Дослідники, які стоять за цією роботою, припустили, що препарат під назвою ікатибант, який блокує сигнал організму про утворення брадикініну, може допомогти лікувати інфікованих пацієнтів. Подальше дослідження показало , що чотири з дев’яти пацієнтів , які не отримували препарат більше не потрібна підтримка кисню після 10 до 35 годин. Препарат також не мав виражених побічних ефектів. Але дослідження було замалим, щоб дати якісь суттєві висновки.

Тим часом дослідження Якобсона виявило докази того, що вітамін D може перешкодити розвитку “брадикінінового шторму” в першу чергу. Дослідження вже показали, що вітамін D може допомогти зменшити тяжкість інфекцій COVID-19. 

Його дослідження також підтримує ідею про те, що кортикостероїди можуть покращити рівень виживання пацієнтів з COVID-19. Рецептори брадикініну активують фермент, який називається фосфоліпаза А2, який інгібується стероїдами. Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров’я видала “настійну рекомендацію” щодо використання стероїдів серед важкохворих пацієнтів, – підсумовує видання інформацію про перспективні суперкомп’ютерні дослідження причини розмаїтих симптомів перебігу захворювання на COVID-19.