Суд у Дніпрі нарешті засудив терористів, поки що заочно

17.03.2021 12:08   -

Чечелівський (Красногвардійський) районний суд Дніпра завершив розгляд кримінального провадження проти ватажків незаконного збройного угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького, Олександра Гуреєва та Андрія Патрушева за скоєння теракту, що призвів до збиття літака ІЛ-76 та загибелі 40 десантників і дев’яти членів екіпажу 14 червня 2014 року в Луганському аеропорту, – повідомляє radiosvoboda.

Ватажка ЛНР Ігоря Плотницього і ще двох терористів засудили на довічне за збиття  літака ІЛ-76

Суд Дніпра засудив до довічного увʼязнення колишнього ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького та бойовиків Олександра Гуреєва і Андрія Патрушева за збитий у 2014 році український літак Іл-76. 

Обвинувальний вирок склав понад сто сторінок тексту. Його зачитували в суді на двох засіданнях 15−16 березня з перервами – загалом близько 8 годин.

Плотницький на момент скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування «Зоря», Патрушев — його заступником, Гуреєв — командиром незаконного збройного формування «Витязь».

Усіх трьох судили заочно за статтею 258 Кримінального кодексу (Теракт). Їх визнано причетними до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу Іл-76 біля Луганського аеропорту.

Катастрофа Ил-76 в Луганске: кого сегодня начнут судить (фото). Politeka

Фігурантів судили заочно понад три роки.

У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти керівника угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького та двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76.

Після цього процес не зміг розпочатися спочатку в Шевченківському (Бабушкінському) районному суді Дніпра через самовідводи суддів, а потім і в Красногвардійському суді – також через самовідвід спершу одного, а потім іншого судді.

У кінці 2017 року справу передали в апеляційний суд області для визначення підсудності, але той знову повернув її до Чечелівського (Красногвардійського) райсуду.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і дев’ятеро членів екіпажу. Всі, хто був у літаку, загинули.

Суд першої інстанції у березні 2017 р. засудив до 7 років ув’язнення за службову недбалість, що призвела до збиття літака, генерала Віктора Назарова. 16 грудня 2020 Дніпровський апеляційний суд залишив без змін цей вирок.

Назаров із рішенням не погодився і подав апеляцію, яка тривала 3,5 року. Виконання вироку зупинено через подання скарги до Верховного Суду.

Збиття Іл-76 на Донбасі: суд дав довічне ексватажку «ЛНР» Плотницькому за  вбивство українських десантників — ІА «Вчасно»