Строкову службу в армії планують скасувати з 2024 року – указ президента України

01.02.2022 18:14   -

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії».

Цим указом, серед іншого, передбачається скасування строкової служби за призовом з 1 січня 2024 року.

«Цей указ – старт переходу України на професійну армію. Цей указ – не тому, що «скоро війна». Це я говорю для всіх. Цей указ для того, щоб скоро й надалі був мир – мир в Україні», – наголосив Володимир Зеленський.

Окрім того, указом передбачено поступове збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат; збільшення терміну дії контрактів; розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей; систему кар’єрного зростання офіцерів.

Також планується збільшити чисельність української армії аж на 100 000 осіб і створити 20 нових військових бригад.

А ще протягом 2023 року планується збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, які укладають довготермінові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної зарплати.

Нагадаємо, що на строкову військову службу до армії в Україні призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли
27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Строк служби – від 12 до 18 місяців.

Сам Зеленський ще буквально у лютому 2020 року відновив призов на строкову службу в армію громадян віком 18-19 років (до цього вік призову становив 20 років). Втім, зазначалось, що вони можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.