Стратегії розвитку, тренінги, нове обладнання: 6 громад області долучилися до проєкту GIZ

29.12.2021 09:16   -

 У 6 громадах області реалізують проєкт «Програма ЄС Міцні Регіони». До нього долучилися сільські школи, дитсадки, лікарні, центри адмінпослуг. Спочатку установи розробляють стратегії розвитку. Після – працівники проходять навчання. Грантовим коштом закуповують і необхідне обладнання, – повідомляє ДніпроОДА.

«Завдяки участі у таких грантах громади мають чудову нагоду отримати  нове обладнання, підвищити кваліфікацію фахівців, – розповів директор департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Андрій Рубан. – Загалом проєкт німецької компанії GIZ реалізують у 10 областях України. Його мета – зробити соціальні, медичні та адміністративні послуги якіснішими та доступнішими для селян». 

До проєкту «Програма ЄС Міцні Регіони» долучилися Апостолівська, П’ятихатська, Перещепинська, Петриківська, Покровська та Солонянська громади.

Так, у Перещепиному беруть участь 4 установи: ЦНАП, центр соціальних послуг, амбулаторія та відділення Новомосковської лікарні інтенсивної терапії.

«Зараз кожна установа розробляє власну стратегію розвитку. Визначає, які саме тренінги необхідно провести для навчання персоналу. Яке обладнання закупити», – сказала керівник проєкту від Перещепинської громади Світлана Булава.

І додала: у планах – оснастити медичні заклади та ЦНАП. Розпочати випуск біометричних паспортів. А ще – придбати електровелосипеди для центру соціальних послуг.

У Петриківській громаді втілення проєкту – у розпалі. Уже почалися поставки нового обладнання до двох ліцеїв, дитсадка та лікарні. Завгоспи закладів пройшли тренінги. Фахівці GIZ навчали їх, як можна заощадити енерговитрати.

«Отримали нові кондиціонери, холодильники, водонагрівачі, пральні машини, зварювальні апарати, швейні машинки, праски. Все, у чому мали потребу. Це чудова підтримка для нас, – поділилася начальниця відділу Петриківської громади Ольга Пікуш. – Намагаємося долучатися до різних грантів та конкурсів. У 2021-му надали понад 30 заявок, 8 із них виграли».

Проєкт «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» співфінансують Євросоюз і Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Реалізує німецька компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.