США звинуватили Коломойського у крадіжці і відмиванні мільярдів доларів через ПриватБанк

07.08.2020 09:38   -

Поважне американське видання The Washington Post 6 серпня опублікувало статтю, в якій український олігарх Ігор Коломойський звинувачується у масштабних фінансових махінаціях.

Власне, Міністерство юстиції США в четвер 6 серпня звинуватило українського олігарха в розкраданні мільярдів доларів у ПриватБанку, яким він колись володів. Коломойський використовував величезний масив компаній для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.

Міністерство юстиції США стверджує, що Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов вкрали стільки грошей у ПриватБанку, що національний банк України повинен був наділити цю інституцію 5,5 мільярдами доларів для того, щоб запобігти економічній кризі в Україні.

Министерство юстиции США узнает, кто манипулирует ценой биткоина

Коломойський та Боголюбов були двома основними власниками ПриватБанку до того, як він був націоналізований. Згадані особи в основному використовували банк як особистий рахунок для побудови бізнес-імперії в США. Вони вимагали гроші у ПриватБанку на підставі того, що вони були власниками, а потім переміщували отримані кошти через мережу компаній, щоб “замаскувати їхню природу, джерела, приналежність“, – заявило Міністерство юстиції.

Експерти висловлюють все більшу стурбованість тим, що американська нерухомість – включаючи фабрики та споруди, важливі для американської промисловості – стала магнітом для іноземних грошей, включаючи доходи від злочинної діяльності за кордоном. Серед покупок Коломойського та Боголюбова були величезні ділянки комерційної нерухомості в Огайо; металургійні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані; завод з виробництва мобільних телефонів в штаті Іллінойс; комерційна нерухомість в Техасі.

Майкл Дж. Салліван, адвокат Коломойського, на всі звинувачення відповів: «Коломойський категорично заперечує звинувачення у скаргах, поданих Міністерством юстиції».

У заяві, написаній російською мовою, Коломойський заявив, що всі гроші, використані для придбання нерухомості в США, були його власними, отриманими завдяки угоді, укладеній з гірничодобувною компанією в 2007 та 2008 роках, та від інших підприємств, які банкрутували перед Приватбанком.

Американське видання підкреслює вплив Коломойського на президента Зеленського та їхні взаємовідносини, за яких олігарх досить вільно почувається в Україні. Скоріш за все, справи проти Коломойського можуть сильно вдарити по іміджу самого Зеленського.

Раніше ми повідомляли про те, що Ігор Коломойський уже є фігурантом численних справ щодо фінансових махінацій у США.