США ввели санкції проти Тупицького і Портнова

10.12.2021 11:52   -

Державний департамент США увів санкції проти колишнього глави Конституційного суду України Олександра Тупицького та його дружини Ольги. Санкції включають заборону на в’їзд та блокування фінансових активів в американських банках, – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

У Міжнародний день боротьби з корупцією США наголосили, що вбачають цю боротьбу ключовою опорою демократії, а відтак запровадили санкції проти низки осіб, серед яких і представник судової системи України.

Тупицького та його дружину внесли у санкційний список «за значні корупційні дії».

«Олександр Тупицький, колишній голова Конституційного суду України (внесений до списку санкцій) за значні корупційні дії, зокрема отримання грошових хабарів під час роботи у судовій владі України. Дружина Тупицького Ольга Тупицька також внесена до списку санкцій», — йдеться у заяві Блінкена.

27 березня 2021 року Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного суду. Зеленський мотивував своє рішення тим, що «окремі судді Конституційного суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Перед цим, 29 грудня 2020 року, Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького на два місяці, а 28 лютого — ще на місяць. У КСУ назвали указ президента юридично нікчемним, а Тупицький його оскаржив.

14 липня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду визнав незаконним і скасував указ президента про скасування указу про призначення Тупицького суддею КСУ. В Офісі президента заявили, що Верховний суд намагається захистити корупційну систему.

Перед цим до санкційного списку внесли колишнього першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

Колишнього першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова внесено до списку санкцій США, як і його фонд, – повідомляє Офіс з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

Під санкції у рамках глобального «акту Магнітського» потрапив Портнов та благодійна організація «Фонд Андрія Портнова». За «актом Магнітського» вводяться обмеження щодо чиновників, які причетні до корупції, переслідувань та порушень прав людини, зокрема прав людей, які викривають незаконну діяльність чи корупцію.

У Мінфіні США пояснили, що обмеження проти Портнова введені за хабарництво, яке дозволило йому налагодити звʼязки із судовим та правоохоронним апаратом України, щоб впливати на суди та підривати судову реформу. У відомстві вважають, що Портнов майже одразу після повернення в Україну у 2019 році вступив у змову із чиновником та намагався впливати на Конституційний суд та генерального прокурора.

Введені санкції мають на увазі заборону на вʼїзд до США, арешт майна та блокування корупційних рахунків в американських банках. Крім Портнова, санкції ввели проти шістьох фізосіб із Сальвадору, Анголи, Гватемали та Ліберії, а також проти семи компаній, одна з яких — офшор на Маршаллових Островах.

Портнов працював при Адміністрації президента Януковича з 2011 до 2014 рік. Він активно виступав проти Майдану і незабаром утік у Росію, а звідти переїхав до Австрії. З 2014 по 2015 рік Портнов перебував у списку санкцій ЄС причетних до присвоєння держкоштів та порушень прав людини.

Портнов виступав за амністію бійців «Беркута», а також погрожував журналістам та активістам. У 2018 році щодо Портнова СБУ відкрила справу про держзраду, за що на службу подали до суду.