США спробує замирити Азербайджан та Вірменію

20.10.2020 07:08   -

Міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії, двох країн, що воюють між собою, запланували окремі зустрічі з державним секретарем Майком Помпео у Вашингтоні у п’ятницю, – повідомляє politico.

Не зрозуміло, чи будуть посланці зустрічатися між собою, чи американські чиновники намагатимуться скликати тристоронню сесію. Але їх одноденні візити сигналізують про те, що США поглиблюють свої зусилля щодо подолання конфлікту, який спалахнув знову і вже вбив сотні учасників бойових дій та мирного населення з кінця вересня.

Минулого разу РФ робила заяви про примирення сторін, але важко мирити, коли маєш свій інтерес з конфлікту, адже по всьому периметру своїх кордонів московщина підтримує або створює конфлікти.

Згідно з документами уряду США міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов у п’ятницю вранці зустрінеться спочатку з Помпео, а незабаром його вірменський колега Зограб Мнацаканян має також заплановані перемовини з державним секретарем.

В інтерв’ю в понеділок посол Азербайджану в США Елін Сулейманов не виключив можливості зустрічі вірменського та азербайджанського міністрів під час перебування у Вашингтоні. В ідеалі, за його словами, дві країни можуть незабаром відновити змістовні переговори. “Ми хочемо предметної розмови”, – підкреслив він.

Вірменія та Азербайджан борються за регіон, який називається Нагірний Карабах. У 1988 році почався конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про свій вихід з Азербайджанської РСР. Регіональний парламент прийняв рішення про входження до складу Вірменської РСР, напруга в регіоні призвела до сплеску насильства.

Why are Armenia & Azerbaijan Fighting, & How Can the Conflict End?

Територія знаходиться в межах Азербайджану, але вона знаходиться під контролем етнічних вірменських сил, підтриманих Вірменією та РФ. Недавнє насильство є найгіршим у регіоні з часів паузи у 1994 році.

Зовнішні держави, особливо Туреччина та РФ, також мають свої зацікавлення. РФ має пакт про оборону з Вірменією, військову базу й постачають майже все озброєння до Вірменії. Туреччина ж відкрито підтримала Азербайджан в останніх бойових діях з повернення окупованих територій.