США спільно з Європою успішно, за допомогою Falcon 9, запустили “Посейдон” для моніторингу клімату океану

22.11.2020 16:03   -

 Супутник, спільно розроблений Європою та США, запущений на цих вихідних, значною мірою допоможе вченим відслідковувати підвищення рівня глобального моря, один із найстрашніших наслідків зміни клімату, високопоставлений чиновник у Європейському просторі Агентство заявило в п’ятницю, – повідомляє Associated Press.

У суботу, 21 листопада, ракета Falcon 9 з супутником стартувала з бази військово-повітряних сил США у штаті Каліфорнія о 19:17 (за київським часом). Перший ступінь ракети успішно повернувся на космодром.

Новий супутник, який називається Sentinel-6 Michael Freilich, містить найсучасніші прилади, здатні фіксувати висоту рівня моря з безпрецедентною точністю, додаючи до космічних вимірювань майже 30 років тому.

Місія Sentinel-6 є частиною програмної ініціативи “Коперник” , основною метою місії Sentinel-6 є вимірювання топографії морської поверхні з високою точністю та надійністю для підтримки систем прогнозування океану, моніторингу навколишнього середовища та моніторингу клімату.

Запуск Sentinel-6 входить у програму Єврокомісії Copernicus з глобального, безперервного, автономного, високоякісного моніторингу поверхні Землі у широкому діапазоні.

Так, супутник зможе спостерігати за поверхнею планети з висоти 1 300 кілометрів, що дасть змогу науковцям вираховувати рівень підйому води Світового океану до міліметрів.

Новий Sentinel-6 стане вже восьмим апаратом у програмі Copernicus та продовжить роботу своїх попередників з глобального моніторингу навколишнього середовища.

Супутник названо на честь покійного директора Відділу наук про Землю НАСА Майкла Фрейліха, океанографа, який сприяв тому, що американське космічне агентство приєдналося до місії. Європа та США розподіляють витрати на 900-мільйонну євро (1,1 мільярда доларів) на 10-річну місію, яка включає запуск близнюка під назвою Sentinel-6B у 2025 році.

Раніше завдяки супутникам Sentinel дослідники побачили розкол шельфового льодовика Еймері на сході Антарктиди та забруднення повітря над Європою.

 Ця місія складається з двох частин: перша продовжує довгостроковий глобальний запис даних про висоту поверхні моря, розпочатий першими супутниками Джейсона в 1992 році. Ця частина місії забезпечить дані альтиметра, необхідні для моніторингу клімату океану, моделювання океану та чисельного прогнозування океану , прогнозування погоди, морської метеорології, прибережної альтиметрії та моделювання. Другорядною метою місії є збір вертикальних профілів температури з високою роздільною здатністю, використовуючи методику зондування радіоокультивації Глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС), для оцінки температурних змін у тропосфері та стратосфері та підтримки чисельного прогнозування погоди.

“Це надзвичайно важливий параметр для моніторингу клімату, у найближчі десятиліття мільярди людей, які живуть у прибережних районах планети, знаходяться під загрозою, оскільки танення полярного льоду та розширення океану, спричинене потеплінням води, піднімає рівень моря вгору. Ми знаємо, що рівень моря підвищується”, – сказав Йозеф Ашбахер, директор агентства з спостереження за Землею.

За його словами, швидкість підйому зросла з 1990-х років, спочатку приблизно на три міліметри на рік, але майже на п’ять міліметрів за останні пару років.

Хоча вимірювання рівня моря також проводяться на рівні землі, в гаванях та інших прибережних районах, вони не забезпечують настільки ж точного єдиного стандарту та широти, як дані, зібрані одним супутником, що охоплює всю земну кулю кожні десять днів, сказав Ашбахер.

“Якщо ви вимірюєте його на рівні моря, у вас є один вимірювальний прилад в Амстердамі, а інший – у Бангкоку, а інший – у Маямі”, – сказав Ашбахер.  “Але за допомогою супутника ви можете порівняти ці виміри у всьому світі, оскільки це той самий прилад, який летить над усіма цими областями”.

Найпотужнішою його зброєю є радіолокаційний висотомір Посейдон-4, названий на честь грецького бога моря, що володіє тризубом. Прилад вимірює, скільки часу потрібно, щоб радіолокаційні сигнали відбивалися від поверхні моря і поверталися до супутника.

Новий супутник також збиратиме вимірювання з вищою роздільною здатністю, ніж його попередники, що дозволить дослідникам пильніше вивчати невеликі океанічні особливості, особливо вздовж узбережжя.

Інші прилади на борту вимірюватимуть, як радіосигнали проходять через атмосферу, надаючи дані про атмосферну температуру та вологість, які можуть допомогти покращити глобальні прогнози погоди.

Тепер дещо про ракетоносій, який вивів супутник на орбіту

Falcon 9 – це двоступенева ракета, розроблена та виготовлена ​​SpaceX для надійного та безпечного транспортування супутників та космічного корабля Dragon на орбіту. Варіант Блоку 5 – п’ятий основний інтервал, спрямований на поліпшення здатності до швидкого повторного використання.

Після плавного підйому о 9:17 ранку за тихоокеанським часом (12:17 вечора за західним часом), перший ступінь завершив третє повернення до місця старту (RTLS) у Ванденберзі, торкнувшись зони посадки за кілька хвилин, як його другий ступінь вивив Страж-6А на орбіту.

 “Супутник розпочне розгортання панелі сонячних батарей приблизно через одну годину та сім хвилин після запуску”, – зазначило НАСА у своєму передпольотному оновленні, “і, як очікується, встановить перший контакт приблизно через 25 хвилин після цього”.

Дві космічні агенції нещодавно домовились співпрацювати у запланованому аванпості НАСА навколо Місяця.

Але Ашбахер сказав, що місії до сусідів Землі , не повинні відвертати увагу від необхідності стежити за нашою власною планетою.

“Ми всі знаємо, що (Земля) зазнає величезних змін, надзвичайно швидких змін і змін, яких ми ніколи раніше не мали на цій планеті зі швидкістю та інтенсивністю, спричиненими, очевидно, людьми”, – сказав він. “І ми повинні зрозуміти, як ця планета функціонує для нашого власного виживання, для нашого власного майбутнього”.