США пояснили РФ, що долю України в НАТО вирішуватимуть Київ та члени Альянсу

21.12.2021 07:32   -

Питання відносин України та НАТО мають вирішувати сама Україна та 30 країн-членів Альянсу. Про це заявила на брифінгу спікерка Білого дому Джен Псакі, реагуючи на вимогу Росії про нерозширення НАТО на схід.

Вона зазначила, що президент США Джо Байден та його адміністрація неодноразово висловлювали позицію: право суверенних країн самостійно обирати собі партнерів та союзників – ключовий принцип європейської безпеки.

Вона нагадала, що Сполучені Штати заявляли про це й раніше, і така позиція залишається незмінною.

«Ми підтримуємо прагнення країн приєднуватися до НАТО й виконувати конкретні вимоги. Стосовно відносин НАТО з Україною, це питання мають визначати тільки Україна і 30 союзників по Альянсу», – зазначила речниця Білого дому.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС РФ 17 грудня опублікувало проєкт договору про так звані «гарантії безпеки», яких Путін вимагає від НАТО, і які Москва передала Вашингтону. В одному з пунктів РФ пропонує країнам Альянсу взяти на себе зобов’язання, що «виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав».

Крім того, Росія запропонувала США відмовитися «від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії».

За словами Псакі, цей принцип залишається політикою США – і сьогодні Сполучені Штати підтримують прагнення країн вступити до НАТО і відповідати для цього конкретним вимогам.

“Відносини НАТО з Україною – це питання, яке мають вирішувати лише Україна та 30 союзників щодо НАТО”, – підсумувала речниця Білого дому.