США і Канада узгодили зусилля щодо боротьби зі зміною клімату та інші напрямки співпраці

24.02.2021 12:07   -

Президент Джо Байден оголосив Канаду та США найкращими друзями, тоді як прем’єр-міністр Джастін Трюдо назвав дружбу “надзвичайною” на віртуальній зустрічі, перегорнувши сторінку про бурхливу еру Дональда Трампа.

“Сполучені Штати не мають ближчого друга, ніж Канада”, – сказав Байден у вівторок, задаючи тон зустрічі, проведеній за допомогою відеозв’язку між Білим домом та офісом Трюдо в Оттаві.

Президент США Джо Байден заявив, що він і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо домовились працювати над досягненням нульових викидів до 2050 року, – повідомляє Reuters.

Ми запускаємо міністерство на високому рівні з питань кліматичних амбіцій та узгоджуємо нашу політику та наші цілі щодо досягнення чистого нульового рівня викидів до 2050 року”, – сказав Байден під час двосторонньої зустрічі з канадським лідером.

Спеціальний посланник кліматичних змін США Джон Керрі та його канадський колега, міністр навколишнього середовища Джонатан Вілкінсон, очолюватимуть міністерство.

Партнерство відбувається після того, як Байден скасував ключовий дозвіл на трубопровід Keystone XL, який транспортував би 830 000 барелів важкої нафти в день з канадської Альберти до Небраски, у свій перший день перебування на посаді минулого місяця – один серед наказів, спрямованих на стримування кліматичних змін.

Американський чиновник заявив, що північноамериканські сусіди “співпрацюватимуть щодо узгодження політики” і прагнуть оголосити нові цілі щодо скорочення викидів згідно Паризької кліматичної угоди на 2030 рік до 22 квітня – у день, коли в США відбудеться саміт лідерів з питань клімату.

Під час віртуальної зустрічі Трюдо вітав відновлення уваги нової адміністрації США до зміни клімату.

“Ще раз дякую вам за те, що ви так активно взялися за боротьбу зі зміною клімату. Американського лідерства катастрофічно не вистачало в останні роки”, – сказав Трюдо.

Байден заявив, що обидві країни працюватимуть разом, щоб домогтися звільнення двох канадців, утримуваних Китаєм. 

Колишній дипломат Майкл Ковриг та бізнесмен Майкл Спавор були заарештовані в Китаї в 2018 році, і це було визнано вірогідною помстою за арешт у Ванкувері керівника Huawei Мен Ванчжоу того року за американським ордером.

Також участь у перемовинах взяли віце-президент США Камала Гарріс, державний секретар Ентоні Блінкен та радник з питань національної безпеки Джейк Салліван, а також їхні канадські колеги.