Список офіційних джерел для переселенців у Німеччині: де шукати інформацію

09.04.2022 14:39   -

Українцям незабаром підвищать соціальні виплати 

За даними Südwestrundfunk, ввечері 7 квітня на конференції прем´єр-міністрів федеральних земель Німеччини досягли згоди з урядом країни про матеріальне забезпечення біженців. Наразі виплати проводяться на основі закону AsylblG, який значно менше базового матеріального забезпечення. А вже з 1 червня українці отримуватимуть так званий Hartz 4, що прирівнюється до виплат для безробітних у Німеччині. Таким чином, переселенцям з України фактично нададуть права біженців без того, щоб вони проходили офіційний процес надання притулку. Це має переваги: українські переселенці отримуватимуть вищу матеріальну допомогу та краще медичне обслуговування. Так, наприклад, замість близько 376 євро одна людина, яка не знаходиться у шлюбі, отримуватиме близько 449 євро щомісячно – інформують на телеграм-каналі адвоката kanzleiGamal.  

Як отримати фінансування на помешкання 

Важливо знати, що всі, хто прибуває до Німеччини з України, будуть розподілятися по федеральних землях. Тому якщо у вас немає родичів або знайомих, держава сама вирішить, де ви проживатимете. Однак можливість знімати власну квартиру все одно лишається. Ви можете почати пошук квартири, як тільки у Вас буде дозвіл на перебування, тобто після реєстрації. Радимо не шукати у великих містах, де житлові проблеми тривають роками. У деяких містах допомагають з пошуком житла, наприклад, зібрання жителів мікрорайону чи громадські клуби. Щоб отримати фінансову допомогу на оренду, зверніться до відділу соціальної допомоги міста (Sozialamt), в якому ви зараз проживаєте. Вони оплачують вартість оренди до певної суми і за дотримання низки умов. Аде враховуйте, що часто не надається субсидія для пропозицій тимчасової оренди. Це тонкощі різняться у федеральних землях і їх треба уточнювати у фахівців служб на місцях – діляться інформацією на каналі WDR «Українці в Німеччині».  

Офіційна інформація щодо умов переїзду та життя в Німеччині:

Надійні Telegram-канали:

Зазначимо, що у кожній групі є посилання на інші канали містами. Також звертайте увагу на закріплені пости, там ви знайдете більш розгорнуту корисну інформацію.