Співробітники ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрили та припинили діяльність підпільного цеху з незаконного виробництва кальянного тютюну

06.02.2021 12:14   -

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Дніпропетровській області виявлено, що у м. Кривий Ріг групою осіб здійснюється виготовлення, зберігання та реалізація кальянного тютюну без жодних дозвільних документів на цей вид діяльності. 

Під час слідства встановлено, що “підпільники” за допомогою спеціального обладнання налагодили цілий процес, який дозволяв масово виготовляти та розфасовувати кальянний тютюн.

Суміші виготовлялись з тютюнової сировини невідомого походження з використанням ароматизаторів зі фруктовими смаками, барвників, тощо.  Більш того, сировина закуповувалась за готівку, без документального відображення цих операцій.                                                             

Окремо слід зазначити, що такі етапи виробництва, як нарізка, миття, сушка сировини і подальше змішування з додатковими компонентами (ароматизаторами, гліцерином, сиропом) відбувались в умовах повної антисанітарії.              

Сморід у виробничому приміщенні заважав навіть співробітникам податкової міліції під час проведення слідчих заходів, адже суміш ще й виварювалася у чанах, відстоювалась у кімнатах і тільки потім фасувалась у пластикові банки з нанесенням логотипу  неіснуючої, вигаданої торгової марки.

Саморобний продукт позиціонувався, як високоякісний, і реалізувався у магазинах і торгівельних павільйонах  Кривого Рогу. Крім того, встановлено, що збут також здійснювався у мережі Інтернет,  через онлайн-оголошення на веб-сайтах, торгівельних-майданчиках та месенджерах. Продаж здійснювався без жодних документів щодо якості та безпечності підакцизної продукції.

 Під час обшуків  в місцях виробництва, зберігання та збуту виявлено та вилучено майже 40 тис. пачок готової продукції тютюнових сумішей без марок акцизного податку, виробниче обладнання, інгредієнти, ароматизатори та хімічні речовини, які використовувались для виробництва. Всього вилучено товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 8 млн. 195 тис. грн.

Наразі вся продукція вивезена на відповідальне зберігання, зараз уже відібрані зразки для проведення відповідних експертиз, результати яких необхідні для подальшого розслідування.