5 лютого відбулася онлайн-дискусія Київського Безпекового Форуму «Санкції проти російської пропаганди»

06.02.2021 12:31   -

У Києві вчора відбулася онлайн-конференція, присвячена проблемам інформаційного протистояння російській пропаганді у вітчизняних ЗМІ. У форумі взяли участь представники РНБО , Директор Українського форуму британського Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» Орися Луцевич, українські політики, вітчизняні та іноземні журналісти.

Секретар РНБО України Олексій Данілов зазначив, що рішення про запровадження санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому відмінити його буде неможливо. За його словами, інформаціний вплив Росії на Україну є вельми деструктивним, втім мета Путіна – дестабілізація усього європейського простору з метою посилення свого впливу.

«Ці рішення відмінити буде вже неможливо, тому що те, що зібрали наші служби, те, що за нашим завданням відпрацьовували протягом майже 8 місяців, сьогодні це можна вже сказати, матеріали – вони були реалізовані в той час, коли вони були готові», – сказав Данилов.

Прем’єр-міністр у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк висловив підтримку щодо запроваджених нещодавно санкцій проти деяких українських ЗМІ. Він нагадав, що запроваджені санкції спираються на закон про санкції від 2014 року і на звернення Верховної Ради 2018-го, яке ініціювала очолювана ним партія «Народний фронт».

Зараз найкращий час для української влади і для президента України – вийти з ініціативою, з відозвою до Європи та світу, як боротися з дезінформацієюПрезидент Зеленський знає, як працює телебачення. І якщо він розпочне цей процес, в України є всі шанси не просто очолити цю боротьбу, а виграти боротьбу проти дезінформації, брехні і кремлівської російської пропаганди“, – сказав Яценюк.

Директор Українського форуму британського Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» Орися Луцевич також вважає, що запровадження санкцій проти проросійських телеканалів є правильним кроком. Вона нагадала, що кум Путіна Віктор Медведчук знаходиться в американському санкційному списку ще з 2014 року. Орися Луцевич також звернула увагу, що реакція у 2017 році на рішення щодо блокування російських соцмереж була більш негативною, ніж сьогодні: «Цього разу ми бачимо, що є більш розважлива дискусія на цю тему і більш відкрите розуміння до України щодо захисту свого інформаційного простору».