Спільно з ЄБРР міська влада Дніпра оновлює навчальні заклади

15.03.2021 19:47   -

У Дніпрі оновлюють школи та дитячі садочки. Спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку міська влада проводить тепломодернізацію навчальних закладів у мікрорайонах.

У садочку № 314, що на житломасиві Тополя-1, уже перебувають дітки. Заклад потрапив до першого етапу тепломодернізації. Тут утеплили фасад, замінили вікна, двері, встановили індивідуальний тепловий пункт. Завдяки ремонту уже заощадили 30 % енергоресурсів.

«Будівля 1976 року, капітальних ремонтів садочок не знав. Було прохолодно та сиро в групах, навіть протікали стіни. Зараз діти у теплі перебувають, і це найголовніше, на мою думку», – поділилася Людмила Івах, завідуюча ДНЗ (ясла-садок) № 314.

Тепер не одягає багато одежі на малечу Юлія Хорошко, мама 3-річної Христинки, яка ходить до однієї з груп: «Ми не зазнали ніяких протікань стель чи чогось ще, але було холодно. Дитину до садочка тепло одягала, а вона цього не любить. А зараз радіє, що не треба теплі штани у приміщенні носити. І як мама скажу, що здоров’я дитини – найголовніше», – зазначила Юлія.

Усього на першому етапі до проєкту тепломодернізації і реновації занесли 84 об’єкти (41 школа та 43 дитсадки). Було отримано 10 мільйонів кредиту від ЄБРР та 2,5 млн – грант (без повернення) Фонду Східноєвропейського партнерства.

«І на першому етапі міська влада не зупинилася, вже складено договір на проведення наступних етапів з Європейським банком реконструкції та розвитку. Що важливо, тут включать, окрім шкіл і садочків, 4 медзаклади. На другий етап договір уклали вже на 25 мільйонів єврокредиту і грант 5,5 млн євро», – додала Юлія Павлюк.

Школа № 78, що на Тополиній, потрапила вже до другого етапу проєкту.

«Заклад запрацював сорок років тому, і стільки ж тут не проводили глобальних ремонтів. Головна проблема у нас – великі вікна у спортивній залі. Холодно дуже в сильні морози і важко проводити заняття. Тому ми вже чекаємо на роботи, щоб діти могли навчатися в теплій школі», – ділиться директор Ігор Молодцов.

З 20 установ освіти на житломасиві Тополя, 15 будуть повністю охоплені термомодернізацією в рамках проекту з ЄБРР. Вирішують, який заклад буде у списку на ремонт, представники Європейського банку. На етапі підписання документів вони визначають самі об’єкти. А що стосується погашення кредитів, міська влада виплачує їх завдяки економії енергії в оновлених (тепломодернізованих) закладах.