Сьогодні Зелена неділя

20.06.2021 10:04   -

Цього року Трійцю святкують 20 червня. Вважається одним із найважливіших свят після Великодня. Інша назва Трійці – Зелена неділя, адже в цей день прикрашають домівки травами-оберегами.

Це день, коли світу з’явився Святий Дух і людям відкрилася вся повнота дії Пресвятої Трійці: Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа. Згідно з християнським віровченням, Бог єдиний по суті, але має три названі іпостасі.

Трійця входить до списку державних свят, тому понеділок, 21 червня, стане також вихідним.

Свято Трійці не має своєї постійної дати та залежить від дати святкування Воскресіння Христового. Традиційно Трійцю відзначають на 50 день після Великодня, і це дало другу назву святу – П’ятидесятниця. Трійця входить в число найважливіших церковних свят.

Також П’ятидесятниця вважається днем народження християнської церкви. Цього дня, як пишеться у святих книгах, з небес на апостолів – простих 12 рибалок, учнів Христа, які разом з Матір’ю Божою були у світлиці будинку на Сіонській горі, –  зійшли вогненні язики Святого Духа, і апостоли заговорили різними мовами, щоб надалі йти до народів і проповідувати християнство.

На Трійцю в церквах проводять святкові літургії, читають молитви за померлими, молитви про порятунок.

Вважається, що трави та зелень захистять житло від нечисті й негараздів. А лікарські рослини зібрані в цей день, мають особливу силу для зцілення хворих.

У Зелену неділю зберіглася традиція прикрашати свої будинки травою, квітами, зеленими гілками дерев: клена, верби, липи. Із давніх часів Трійця вважається символом розквіту природи та початком нового життя. Забороненим деревом у наших предків вважалася осика. Гілки прикріплювали до вікон, на ворота, а підлогу було прийнято устеляти травами: любистком, м’ятою, лепехою або як її називають в народі – татарським зіллям. Вважалося, що в ці дні рослини володіють особливою силою, тому захищали сім’ї від усіх бід, допомагали одужати хворим.

Також на Трійцю не прийнято купатися у водоймах і, звісно, як і у всі свята, потрібно обходитись без сварок та злості.

У понеділок віряни відзначають День Святого Духа, у який забороняється працювати на землі, але можна шукати в ній скарб. Нібито земля в цей день обов’язково подарує хорошій людині щось цінне.

Прикмети свята Трійці:

  • Якщо вмитися росою на Трійцю, можна продовжити здоров’я і зберегти красу;
  • Трави, зібрані на Трійцю, мають цілющу силу. Їх можна відварити і лікуватися ними весь рік;
  • Гілку берези, зрізану на Трійцю, потрібно поставити на підвіконня як оберіг від злих духів;
  • Незаміжнім дівчатам потрібно бути привітними з усіма, щоб швидше вийти заміж;
  • Не можна купатися в цей день, інакше русалки можуть втопити;
  • Якщо день видався дощовий – буде багато врожаю і грибів;
  • Сонячна погода на Трійцю – літо буде спекотним і посушливим;
  • Веселка на Трійцю – в домі буде щастя.