Сьогодні відзначають День братів і сестер, а також свято Іларіона – Виверни голоблі. Традиції, звичаї, прикмети

10.04.2021 10:37   -

У суботу, 10 квітня відзначають одразу кілька свят, зокрема День братів і сестер. У США він називається Національний день братів і сестер, а православні вшановують пам’ять святого Іларіона Нового, ігумена Пелікітского.

Щороку 10 квітня святкують День братів і сестер. Це свято було встановлене, щоб нагадати людям про сімейні цінності, побудовані на любові, турботі та взаємній повазі між близькими людьми – адже брати і сестри, після батьків, є найближчими родичами.

Традиція вшанування кревної близькості брата і сестри, теплих стосунків між ними протягом усього життя існувала у багатьох народів.

Наприклад, в Індії і сьогодні є національне свято – Ракша-бандхан, яке відзначається у другій половині літа і супроводжується ритуалами. Так, сестра пов’язує братові на зап’ясті священну пов’язку або шнурок, який, згідно з переказами, повинен захищати від злих сил.

Брат, у свою чергу, підносить подарунок сестрі, обіцяючи захищати її все життя і допомагати. Це національне свято стоїть на сторожі сімейних цінностей і покликане нагадувати найближчим спорідненим душам про необхідність взаємної любові та взаємодопомоги.

Поява ж сьогоднішнього свята пов’язана з іншою історією. Ідейним натхненником нового свята стала Клаудія Еварт. Вона втратила своїх рідних брата і сестру в ранньому віці. В пам’ять про них Клаудія і вирішила організувати проведення свята, а в якості дати вибрала 10 квітня – день народження її сестри.

Жінка звернулася із закликом пам’ятати про близьких людей: братів і сестер, цінувати саму можливість відчути тепло і добро, турботу і розуміння рідної людини, усвідомлюючи сам по собі факт того, що така людина є.

Свято, вперше відзначене у 1998 році, стало швидко набирати популярність спочатку у США, а потім і в інших країнах і вже «обростає» традиціями. Так, у цей день прийнято дарувати подарунки брату або сестрі, вітати по телефону, зустрічатися в кафе або всією сім’єю вдома, даруючи тепло і радість один одному і батькам, для яких немає нічого приємнішого, ніж близькі і добрі стосунки між дітьми.

Що ж до преподобного Іларіона Нового, то відомо, що Іларіон жив в VIII столітті, і багато років проводив усамітнений спосіб життя. Він отримав сан священика, а пізніше церкву призначила Іларіона настоятелем Пелікітской обителі. Мав дар зцілення і вигнання бісів.  Іларіон Прожив довге життя і прийняв мученицьку смерть 754 після звірячих катувань від полководця Лаханодракона, який переслідував християн і напав на монастир.

З цього числа розпускалися перші весняні квіти – мати-й-мачуха, з якої готували лікарські чаї.

МАТИ-І-МАЧУХА - ПРОГАНЯЄ КАШЕЛЬ. ОПИС. ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ І  ПРОТИПОКАЗАННЯ. ФОТО - САД

Наші предки назвали цей день також Іларіон – Виверни голоблі. Таку назву день отримав за те, що до 10 квітня погода теплішає і снігу більше не чекають. Це означає, що прийшов термін прибирати сани. Для цього їх потрібно звільнити від голоблі.

Народні прикмети 10 квітня

  • Чути глухий і тривалий грім – буде багато дощів в найближчі тижні.
  • Яскраве сонце перед заходом обіцяє тривалу негоду.
  • Дощ, що пішов 10 квітня, віщує врожайний рік.
  • Народились 10 квітня мають сонячним характером. Носити їм слід гранат.

Що заборонено робити 10 квітня

  • 10 квітня, остання в період Великого посту перед Великоднем,  поминальна субота . Тому в цей день заборонено танцювати і влаштовувати розважальні заходи.
  • Також небажано прибиратися, поратися по дому і у дворі.