Сьогодні Україна відзначає День спротиву окупації Криму

26.02.2021 16:46   -

26 лютого Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Саме в цей день у 2014 році в Сімферополі відбувся масовий мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу.

РФ захопила Крим шляхом збройної агресії й здійснила спробу його протиправної анексії, посилаючись на незаконний і сфальсифікований референдум. Тим самим вона грубо порушила основні принципи міжнародного права й підірвала систему безпеки в Європі та світі. Україна продовжує консолідувати міжнародні зусилля, щоб добитися повної деокупації Криму й Севастополя та притягнення РФ до відповідальності за її злочини, – повідомляє Міністерство закордонних справ України.

May be an image of map та текст

Цього дня сім років тому у Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України. Участь у мітингу взяли не тільки кримські татари, яких тоді там була переважна більшість, а представники різних національностей, що відстоювали територіальну цілісність України і висловлювали протест проти кремлівської інтервенції в Криму.

Для вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в АР Крим та місті Севастополі, торік Президент Володимир Зеленський підписав Указ про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

“Повернення Криму до України – це не просто моя мета як Президента чи позиція як громадянина. Це не тільки наша спільна мрія. Це – запорука безпеки на планеті. Це відновлення віри. Віри в міжнародне право та справедливість”, – написав Зеленський у Twitter.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними й засудили дії РФ. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Кремль заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Немає опису світлини.