Сьогодні свято театру

27.03.2021 17:55   -

Щороку 27 березня відзначається Міжнародний день театру. Це професійне свято людей, які присвятили своє життя служінню великому і прекрасному театральному мистецтву.

Історія свята Дня театру

 Всесвітній день театру був започаткований у 1961 році Міжнародним театральним інститутом (ITI), Франція. Він відзначається щороку 27 березня центрами Міжнародного театрального інституту та міжнародною театральною спільнотою. Цей день є святом для тих, хто здатен оцінити театральне мистецтво, і діє як сигнал тривоги для урядів, політиків та установ, які ще не визнали його цінності для людей та для особи і ще не усвідомили її потенціал для економічного зростання.

Щороку Виконавча рада ITI обирає видатну театральну особу для написання послання до Всесвітнього дня театру. Автор Послання до Всесвітнього дня театру 2021 – Гелен Міррен, Великобританія. 

Как Елена Миронова стала Хелен Миррен - Попкорн - Титр
Хелен Миррен отказалась играть Елизавету II в сериале «Корона»

Перше Послання до Всесвітнього дня театру було написано Жаном Кокто в 1962 році.

Жан Кокто

Цілями Всесвітнього дня театру є:

  • Просувати театр у всіх його формах у всьому світі.
  • Поінформувати людей про цінність театру у всіх його формах.
  • Надати можливість театральним громадам широко просувати свою роботу, щоб уряди та лідери думок усвідомлювали цінність та важливість танцю у всіх його формах та підтримували його.
  • Насолоджуватися театром у всіх його формах заради нього самого.
  • Поділитися радістю театру з іншими.

Саме слово “театр” походить від грецького “theatron” – місце для видовищ, видовище. Перші згадки про нього були ще у Древній Греції.

Цього дня на сценах театрів по всьому світу дають найкращі вистави, зокрема й благодійні. А на адресу всіх театральних акторів лунають різноманітні привітання та побажання. УНІАН зібрав найкращі вітальні вірші та прозові рядки, а також яскраві картинки та листівки з нагоди свята.

Привітання з днем театру у віршах і прозі