Сьогодні Хабаровськ скандував багатотисячне: «Це наш край!», «Ми тут, влада!», «Москва-геть!!», «Путін-вор!»

11.07.2020 17:23   -
Автор:

«Несподівано! Сьогодні в Хабаровську сталося дивне – несанкціонований мітинг. Десятки тисяч людей вийшли підтримати губернатора Сергєя Фурґала, заарештованого за підозрою в організації вбивств підприємців. Судячи з усього, народ у звинувачення не вірить. На першому відео люди скандують “Свободу!”, ” Фурґала – наш вибір!” і навіть “Москва – йди!” На другому – “Путіна у відставку!” і “Путін – злодій! Путін –вор!”. В кінці ролика видно, що люди розібрали паркан, який заважає їм пройти. Ось це вже схоже на протест, на відміну від покірного московського стояння в підготовлених виділених загончиках. Хз, може щось серйозне в РФ почнеться саме з регіонів. Всенародної любові до вождя, як ми бачимо, ніякої немає», – радісно повідомив на своїй сторінці відомий блогер Роман Шрайк, додаючи відео зі справжнім мітингом у рф.

Від 5 до 35 тисяч мешканців Хабаровська (Росія) вийшли сьогодні на вулиці підтримати затриманого губернатора регіону Сергія Фурґала, якого суд Москви арештував 10 липня. У суботу, 11 липня, в Хабаровську пройшов наймасовіший в історії міста мітинг на підтримку затриманого губернатора Хабаровського краю.

Учасники акції скандували «Путіна у відставку» та «Путін – злодій». Людей не зупинив навіть кордон поліції, які перекрили місцеву площу, де мав відбуватися мітинг, нібито через карантинні обмеження. учасники акції пройшли ходою центральними вулицями міста, перекривши їх для руху транспорту. Десятки тисяч людей зібралися на центральній площі Хабаровська. Напередодні її огородили парканом нібито для проведення дезінфекції, однак це не зупинило мітингувальників. Пізніше група демонстрантів рушила до ОДА з вимогою звільнити з-під варти губернатора.

Цього разу копи протестувальників не затримували – ті пройшли коло у середмісті, вигукуючи гасла опозиційних політиків. Невдовзі до них вийшли представники місцевої влади, але їх перекричали. Також під час масової ходи росіяни згадали про всіх політв’язнів та затриманих за вказівкою Кремля журналістів. Люди несли плакати з написами Свободу Фурґалу і Я/Ми Сергій Фурґал. Мітингувальники скандували Свободу!, Москва, йди, Далекий Схід — наш, Путіна — у відставку і Путін злодій.

У пресслужбі губернатора Хабаровського краю розмістили звернення до жителів.

«Дякую за вашу підтримку. Такої одностайності ще не бачив ні Хабаровський край, ні Далекий Схід, ні Росія. Ми впевнені, що ви будете почуті», — відзначили там.

Перед мітингувальниками виступила прессекретар Фурґала Надія Томченко. «Я б сказала, що це був не мітинг, а акція підтримки. Почалося все дуже мирно », – розповіла Томченко.

За словами представника губернатора, з ранку площа Леніна була обгороджена. Присутнім повідомили, що там велася обробка в зв’язку з пандемією коронавируса, і попросили не заходити. «При цьому громадяни хвилин через 40 прорвали загорожу і заповнили площу і звідти рушили центральними вулицями міста, заблокувавши рух автомобілів», – додала вона. За словами Томченко, у акції не було організатора або лідера і інформація про неї розходилася в соціальних мережах.

За даними порталу dvhab.ru, мітингувальники скандували гасла: «Це наш край!», «Ми тут, влада!», «Іди, Москва!», «Свободу Фургалу!». Вони вимагали судити главу регіону в Хабаровську, а не в Москві.

Одночасно акції протесту пройшли в Комсомольську-на-Амурі, Ельбані, Сонячному та інших містах регіону.

Мітингувальники підписали петицію на підтримку Фурґала.

Поліція не втручалася в проведення акцій протесту, затриманих на мітингах не було.

Для довідки: Сергія Фурґала затримали 8 липня. Його підозрюють в організації вбивств кількох підприємців. Йдеться про злочини, які сталися в Хабаровському краї і Амурській області в 2004—2005 роках. Також наголошується, що, крім губернатора, затримані ще четверо активних учасників його злочинної групи.

Фурґала затримали в Хабаровську вранці 9 липня і доставили в Москву для пред’явлення звинувачень. Слідство підозрює губернатора в замаху на вбивство і організації вбивств бізнесменів, скоєних злочинним угрупуванням в 2004-2005 роках в Хабаровському краї і Амурської області. За даними джерел РБК, мова йде про вбивства підприємців Олега Булатова та Євгена Зорі.

10 липня Басманний суд Москви заарештував Фурґала до 9 вересня. Сам губернатор свою провину не визнає.

Лідер ЛДПР Володимир Жириновський пообіцяв ніколи не виключати Фурґала з партії, а також пригрозив складанням повноважень всіма депутатами ЛДПР в знак протесту проти затримання губернатора.

Депутат Держдуми від ЛДПР Сергій Фурґала очолив Хабаровський край в вересні 2018 року, перемігши у другому турі кандидата від «Єдиної Росії» В’ячеслава Шпорта.

Автор – Боніфацій