Сніг у Бразилії. Українці не поїли своїх абрикос, а тепер можуть залишитися і без імпортної кави

30.07.2021 10:31   -

Полярна повітряна маса принесла в Бразилію незвично холодну погоду, подекуди зі снігом. Низькі температури вже призвели до зростання світових цін на каву і цукор, але синоптики попередили, що п’ятниця, 29 липня, стане найхолоднішим днем у році, – повідомляє Reuters.

Brazil Experiencing Rare Snowfall

Полярна повітряна маса просунулася ближче до сільськогосподарського центру країни, погрожуючи посівам кави, кукурудзи, цукрової тростини і апельсинів.

«З посиленням полярних повітряних мас в більшості сільськогосподарських регіонів південного центру Бразилії стає ще холодніше, – сказав Марко Антоніо Сантос, партнера консалтингової фірми Rural Clima. – Таким чином, ймовірність заморозків в регіонах, де вирощують каву, цукрову тростину і апельсин, різко зросла».

В середу сніг і холодний дощ  накрили найпівденніший штат Бразилії. Сьогодні полярна повітряна маса повинна переміститися до Сан-Паулу і Мінас-Жерайс, найбільших виробників цукру, цитрусових і кави.

Більше 40 міст по всій Бразилії спостерігали снігопад у середу, оскільки сувора зима цього року продовжує приносити крижані температури, через що ціни на каву арабіка досягли семирічного максимуму.

Бразильці підготувались до найхолоднішого дня року в п’ятницю після того, як деякі місцеві жителі південних регіонів вперше побачили сніг.

Понад 40 міст південного штату Ріо-Гранде-ду-Сул повідомили про ожеледицю, у 33 навіть в четвер випав сніг, подекуди висотою до метра, – повідомляє спеціаліст погоди Somar Meteorologia.

Хоча це дало деяким людям можливість зробити своїх перших сніговиків, зросло побоювання, що такі важливі експортні культури, як кава, цукровий очерет та апельсини, можуть бути пошкоджені морозом.

Astonished locals build snowmen and throw snowballs as cold snap freezes  Brazil - World News - swiftheadline

Екстремальні погодні умови викликали побоювання на світових ринках у зв’язку зі слабким урожаєм в Бразилії, яка є великим експортером сільськогосподарської продукції.

Ф’ючерси на цукор-сирець на ICE досягли п’ятимісячного максимуму в четвер. Федерація сільського господарства FAESP в Сан-Паулу заявила, що минулого тижня заморозки вже торкнулися від 15% до 30% врожаю тростини, що, ймовірно, призведе до зниження виробництва.

Нагадаємо: на початку цього тижня ціни на каву сорту арабіка досягли майже семирічного максимуму, оскільки незвичні холоди вплинули на урожай в Бразилії, найбільшому світовому виробнику, і компанії готові перекласти вищі витрати на споживачів.

За попередніми оцінками уряду Бразилії, одні тільки морози минулого тижня торкнулися від 150 000 до 200 000 гектарів, що становить близько 11% від загальної площі посівів арабіки в країні.