Скільки платитимуть дніпропетровці за свою нерухомість у 2016 році?

18.02.2015 16:47   -
Автор:

З 2016 року дніпропетровці сплачуватимуть податок на житло у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр загальної площі.
Про це повідомив заступник начальника управління ринків, місцевих податків і зборів департаменту Дніпропетровської міської ради Борис Невдаха, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Дніпропетровська міська рада на останній сесії ухвалила рішення щодо ставок податку на нерухоме майно. Згідно з цим рішенням податок на житлову нерухомість визначено у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр загальної площі, тоді як законодавець пропонував ставку у 2%. При цьому збільшено неоподатковувану площу житла: для квартири – до 85 квадратних метрів, для житлових будинків – до 200 квадратних метрів, для власників двох житлових об’єктів – до 285 квадратних метрів», – зазначив Борис Невдаха. За його словами, наприклад, якщо мешканець має квартиру площею 115 квадратних метрів, на рік він має заплатити податок у 365 гривень 4 копійки, виходячи із 30 квадратних метрів зайвої площі, помножених на 12 гривень 18 копійок (1% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр).
Читайте також: Повышение цен на проезд может привести к социальному взрыву, – Антон Андриенко
Ставку податку для нежитлової нерухомості встановлено 0,5% – для будівель у центральній частині міста та 0,25% – для будівель за межами центру. «Наприклад, якщо власник має офісне приміщення у центрі міста площею 500 квадратних метрів, то за рік він має сплати 3 тисячі 45 гривень, тобто 6 гривень 09 копійок за кожен квадратний метр, виходячи зі ставки 0,5% від мінімальної зарплати», – сказав заступник начальника управління. Він наголосив, що цього року податок на житлову нерухомість дніпропетровці сплачуватимуть за ставками 2014 року, з 2016 року –
за новими ставками, ухваленими міською радою. Нові ж ставки на нежитлову нерухомість діють з цього року. Платити цей податок треба поквартально, і до 30 квітня власникам нежитлової нерухомості необхідно сплатити першу суму. Від податку на нерухомість повністю звільнено релігійні та транспортні організації, не будуть оподатковуватися й господарські (присадибні) будівлі дніпропетровців, додав Борис Невдаха.