Скільки протикоронавірусної вакцини отримає Україна?

29.12.2020 11:53   -

Україна планує отримати безкоштовну вакцину проти коронавірусу від міжнародних організацій. Раніше повідомлялося, що в рамках програми COVAX Україна мала отримати 8 млн доз вакцини, проте міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов повідомив про збільшення обсягів вакцини для нашої країни – до 16 млн доз.

Вже не 8, а 16 млн доз вакцини… 8 млн – це кількість доз, які необхідно, два рази вколоти для 4 млн громадян. Відповідно 16 млн – це буде для 8 млн громадян. Це те, що в рамках COVAX Україна отримає“, – сказав Немчінов.

Немчинов додав, що вакцинація буде здіснюватись за планом, що розроблений урядом і першими будуть щеплені ті категорії населення, що визначені як пріоритетні. Нагадаємо, йдеться про 9 соціальних груп:  медичні працівники, військовослужбовці, працівники соціальної сфери, особи, які проживають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки, та працівники таких закладів, люди похилого віку (60 років і старші), працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти, особи віком від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями, особи, які перебувають в місцях обмеження волі, та працівники місць обмеження волі.

Окрім отримання вакцини в рамках програми COVAX, український уряд планує закупити додаткові вакцини, якими можуть скористатися інші громадяни України за бажанням. В.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін раніше розказав про те, яку саме вакцину може отримати Україна. Скоріше за все, це буде британська Astra Zeneсa.

«Коли ми висилали запит на COVAX, ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, враховуючи виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від Astra Zeneсa. Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року», — сказав Кузін.

Урядовці раніше повідомляли, що в планах є закупівля вакцини для проведення вакцинації усього населення, але питання у грошах – чи вистачить на це фінансів в України? Орієнтовна ціна одної дози вакцини – 30-50 доларів, втім для України планують зробити знижку і ціна за дозу може становити до 10 доларів. Міністр МОЗ Максим Степанов повідомляв про намір закупити за державні кошти 8 млн доз до середини наступного року.

Загалом, згідно із планом вакцинації, що розробив уряд, за 2021-2022 роки планується вакцинація до 50% населення України. Іншими словами, процес щеплення українців проти ковіду розтягнеться на роки.