Яку вакцину від коронавірусу зможе отримати Україна?

23.12.2020 08:01   -

Україна сподівається уже на початку лютого наступного року отримати вакцину від коронавірусу. Але, остаточно не відомо, чи станеться це і яку саме вакцину отримає Україна.

Наразі належні випробування пройшли вакцини трьох компаній – Pfizer, Moderna та Astra Zeneсa. Вакцини відрізняються не лише виробником, але й ефективністю та умовами зберігання. Так, ефективність вакцини Pfizer/BioNTech – 95%, Moderna – 94% та Astra Zeneсa – 70%. 

В.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін розказав про те, яку вакцину може отримати Україна.

Коли ми висилали запит на COVAX, ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, враховуючи виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від Astra Zeneсa. Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року”, – сказав Кузін.

Що ж відомо про вакцину від Astra Zeneсa? Як повідомляється, в ході третьої фази досліджень другу дозу вакцини Pfizer/BioNTech отримало 38 955 волонтерів. Під час досліджень вакцини Moderna – 30 000 волонтерів, а Astra Zeneca – 10 300 учасників. Окрім того, щодо продукту Astra Zeneca наразі мало інформації – ця вакцина ще продовжує проходити перевірку. Але дослідження вже показали, що побічних реакцій менше у літніх людей. 

AstraZeneca Plc. — велика шведсько-британська фармацевтична компанія. Зареєстрована в Лондоні. Компанія AstraZeneca Plc була утворена в 1999 р. шляхом злиття шведської Astra AB та британської Zeneca Ltd. Препарати, що випускаються компанією, продаються більш ніж у 100 країнах світу, кількість співробітників перевищує 57 тис. осіб. Виробничі потужності AstraZeneca розташовані в 20 країнах.

Coronavirus : la Suisse examine une demande d'autorisation du vaccin  d'AstraZeneca - La Libre

Нагадаємо, що Україна планує почати вакцинацію проти коронавірусу на початку лютого. До того часу МОЗ планує закупити 32 мільйони доз, а ще 8 мільйонів планує отримати в рамках міжнародної ініціативи COVAX. Віктор ляшко повідомив 12 грудня про те, що уряд уже подав заявку на отримання вакцин і отримав позитивну відповідь.

«Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19. Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна вже 100% отримає понад 8 млн. доз вакцини безкоштовно. Шприци для ін’єкцій також. Продовжуємо працювати над тим, щоб холодильне обладнання (+2 … +8) для пунктів щеплення приїхало у найкоротші терміни«, — повідомив Віктор Ляшко.