Скандали і хаос триває. За головою Нацбанку заяву змушений подати голова АМКУ

03.07.2020 11:00   -
Автор:

Володимир Зеленський на нараді в Офісі президента змусив голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва написати заяву про відставку. Офіційних коментарів поки немає, але інформація підтверджена з декількох джерел.

Зокрема, про це з посиланням на кілька поінформованих джерел повідомив головний редактор Цензор. НЕТ Юрій Бутусов. За його даними, причиною конфлікту став штраф на суму 6,5 млрд гривень, накладений АМКУ на тютюнового монополіста “Тедіс” і інших виробників сигарет.

Втім, видання Ліга.Нет повідомляє, що постанова про відставку Терентьєва уже зареєстрована у Верховній Раді.

Рішення Антимонопольного комітету, заявив журналіст, «вдарило по потужному лобістові Борису Кауфману, якого в ЗМІ називають власником Тедіса.

«Монопольну схему створили за Януковича 2011. Штраф АМКУ змусив би виробників сигарет після завершення 10-річних контрактів розірвати угоду в 2021-му, а сам Тедіс був би змушений допустити на ринок роздрібних продажів інші компанії», — додав Бутусов.

Журналіст зазначив, що питання про відставку Терентьєва незабаром розглядатиме Верховна Рада. За даними Бутусова, на місце глави Антимонопольного комітету претендують перша заступник голови відомства Ольга Піщанська і уповноважена АМКУ Ірина Копайгора.

Цей скандал почався ще у січні, коли лобісти намагалися здійснити ревізію рішень Антимонопольного комітету України. Вже в січні підготовлений документ буде використано тютюновими компаніями в судах для оскарження штрафу АМКУ у розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії.

Також, домовленості уряду та виробників сигарет суперечать  Рамковій Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. В світі не зафіксовано жодного випадку підписання подібного документу серед країн, що ратифікували конвенцію – уряди мають бути поза впливом тютюнових корпорацій, а гарантії від Кабміну щодо зміни 5% податку з роздрібного продажу тютюновими виробами, винесені в Меморандумі окремим пунктом, мають на меті зберегти монопольне становище “Тедіс-Україна”.

За інформацією журналістів “Діло”, законопроекти були розроблені з метою – забезпечити концентрацію коштів 5% акцизного податку у тютюнового оптовика  ТОВ “Тедіс-Україна”, котрий реалізує 50% сигарет, отриманих від виробників, не як дистриб’ютор, а як роздрібний продавець. Зараз 5% податок сплачується роздрібною торгівлею і надходять відразу до місцевих бюджетів.

Також, лобісти пропонували збільшити річну плату за оптову ліцензію на торгівлю тютюном у 6 разів, та прописати інші штучні обмеження для дрібних суб’єктів господарювання, внесли пропозиції зменшити рівень податків у порівнянні з прийнятим у 1-му читанні – у 20 разів! Виробники сигарет знайшли можливість обійти «наміри» Президента “боротись з монополією і створити конкурентний тютюновий ринок”, а монополіст з сумнівною репутацією буде й надалі блокувати розвиток малого та середнього бізнесу.

Автор – Боніфацій