Синельникове не лишили без району, тому на Січеслащині їх буде сім

18.07.2020 12:56   -
Автор:

Верховна Рада більше ніж утричі скоротила кількість районів в Україні та суттєво збільшила їхні розміри.

Про це йдеться в поданій урядом постанові, за яку в п’ятницю проголосували 238 депутатів. Зокрема рішення підтримали депутати “Слуги народу” та двох депутатських груп “Довіра” і “За майбутнє”, повідомляє ВВС.

Замість старих 490 районів тепер буде 136 (17 з них – у анексованому Криму та непідконтрольних Києву територіях Донбасу) – це трохи більше, ніж пропонувалося спочатку – їх мало бути 129, але профільний комітет пізніше вирішив не ліквідовувати кілька районів (Жмеринський на Вінничині, Синельниківський на Дніпропетровщині, Рахівський на Закарпатті, Верховинський на Івано-Франківщині, Вишгородський на Київщині, Березівський на Одещині, Бериславський і Скадовський на Херсонщині та Корюківський на Чернігівщині).

Згідно з інформацією на парламентському сайті, 17 липня рішення підтримали 238 народних депутатів.

Напередодні голосування профільний комітет Верховної Ради провів роботу над проектом постанови Кабміну про ліквідацію старих районів і створення нових. У підсумку в документі, з’явилися суттєві зміни. За результатами обговорення парламентарії запропонували створити кілька додаткових районів. У той же час, деякі з районів, які фігурували в проекті Кабміну, не будуть створені.

У Дніпропетровській області , крім запланованих урядом, буде створений Синельниківський район . Всього 7 районів : Дніпровський, Каменський, Криворізький, Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський, Синельниківський.

Вибори депутатів районних рад ліквідованих районів у жовтні не проводяться. А повноваження депутатів районних рад в ліквідованих районах, припиняються в день вступу повноважень депутатів районних рад, обраних на перших виборах до районних рад в нових районах.

15 липня Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону, який передбачає, що сільські, селищні, міські бюджети більше не будуть залежати від району.

Дискусії

В ухваленій постанові перераховуються всі нові райони та міста, які до них входять, у кожній області.

Щодо кожного району тривали довгі дискусії між містами та вже колишніми райцентрами.

Навіщо ліквідовувати райони

Міністр розвитку громад Олексій Чернишов у Раді заявив, що без утворення нових районів завершити децентралізацію неможливо.

Автори ініціативи кажуть, що такі зміни дозволять зменшити витрати на районні ради, частина з яких просто зникне.

Як запевняють в уряді, у найближчі три роки така економія складатиме близько 1,5 млрд грн щороку.

Водночас очікується збільшення зарплат працівників райрад, які залишаться.

Прихильники змін кажуть, що стара система районування була створена ще у радянські часи і не відповідає потребам сучасності. Через неї, зокрема, є дисбаланс між районами за розмірами та економічним потенціалом.

Так само стара система районів не враховує реформу децентралізації, яка триває в Україні з 2014 року, та утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) з більшим фінансуванням.

Критика нових районів

Раніше нове районування критикували через те, що центри нових районів не завжди мають гарне транспортне сполучення з іншими містами і селищами.

Наприклад, до центру деяких районів з віддалених сіл доведеться добиратися з пересадками.

Так само нарікали на ліквідацію чи перенесення районних органів, що може негативно вплинути на бюджети колишніх райцентрів,- інформує ВВС.

Автор – Боніфацій