“Хотят ли русские войны и… воды?”, – міркує Міноборони України над попередженням екскомандувача силами США в Європі генерал-лейтенанта Бена Ходжеса

18.07.2020 12:43   -
Автор:

У відповідь на російські навчання «Кавказ-2020» керівництвом Міноборони та ЗС України планується в цей же час, в останню декаду вересня, проведення стратегічного командно-штабного навчання “Об’єднані зусилля-2020”.

«Нами планується перевірити спроможність Генерального штабу діяти відповідно до стандартів НАТО, здатність організовувати взаємодію з пунктами управління Збройних сил країн-членів НАТО», – розповів Міністр оборони.

В рамках цих навчань на південних полігонах України буде проведено бойові стрільби зенітно-ракетних комплексів, авіації Повітряних Сил, певних підрозділів та частин Сухопутних військ, інших військових формувань.

«Ми очікуємо, що представники країн-членів НАТО зможуть взяти участь у цих навчаннях. Ця асиметрична відповідь покаже готовність Збройних Сил України до гідної відсічі будь-яким спробам з боку РФ загострити ситуацію або почати масштабні бойові дії», – повідомив Міністр оборони України Андрій Таран 17 липня, в рамках «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді України, повідомляє «Урядовий портал»  – єдиний веб-портал органів виконавчої влади України.

Екскомандувач силами США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес, припустив, що РФ восени вдасться до спроби захопити південь України, використавши військові навчання «Кавказ-2020» .

Таке бачення ситуації він виклав в інтерв’ю в ефірі каналу “ДОМ”.

За словами Бена Ходжеса, РФ у вересні планує провести масштабні навчання “Кавказ-2020”, що дозволить їй сконцентрувати величезну кількість військ поруч із Чорним морем і Україною. На початку осені Росія може захопити греблю на півночі Херсонської області, аби “дозволити воді повернутися в Крим”. 

Водночас посіпаки Кремля все активніше говорять про нестачу води в анексованому Криму – і на те є дві причини. По-перше, Україна заблокувала воду, яка надходить із Дніпра по Північно-Кримському каналу на півострів. До того ж, зараз Крим страждає через масштабну посуху.

За словами екскомандувача сил США, Крим є дуже важливим для Кремля. Зокрема, через те, що саме звідти російські кораблі незаконно відправляються в Сирію та Лівію, аби підтримувати там злочинні режими.

“Сподіваюся, що помиляюсь, але у мене є бачення, що під час навчань росіяни оголосять гуманітарну кризу у Криму через воду. А потім скажуть, що просто не мали вибору”, – зазначив Бен Ходжес й підкреслив, що це було б типовою поведінкою Росії, зважаючи на її дії в минулому.

Нагадаємо, в окупованому Криму Міжгірне водосховище, що до 2014 року було найбільшою штучною водоймою, яке залишилося майже без води. 

Автор – Боніфацій