Швеція суттєво збільшує оборонний бюджет через російську загрозу

16.10.2020 10:00   -

В той час як українські політики все частіше говорять про скорочення наших Збройних Сил, інші країни-сусіди Російської Федерації планують збільшувати витрати на армію.

Лівий уряд Швеції запропонував збільшити оборонний бюджет на 2021-2025 рр. на 40%, а міністр оборони заявив, що цей крок відбувається тому, що ситуація з політикою безпеки в регіоні “погіршилася з часом” як “наслідок дій Росії”, – повідомляє Associated Press.

Це наймасштабніше збільшення обороноздатності за останні 70 років. Не можна виключати збройний напад на Швецію“, – сказав міністр оборони Пітер Хулквіст на прес-конференції.

Шведські соціал-демократи заявили, що підтримують закон про оборону, який включає збільшення витрат на оборону на 27 мільярдів крон (3,1 мільярда доларів), або на 40% порівняно з попереднім періодом.

Витрати на оборону Швеції, яка не є членом НАТО, наразі складають 1,1% від валового внутрішнього продукту. Міністр Хультквіст заявив, що у разі затвердження такого бюджету, Швеція матиме третю армійську бригаду, оснащену артилерією та кількома місцевими оборонними батальйонами. Не виключено поновлення призову на військову службу.

У грудні 2017 року Швеція вирішила створити перший в країні новий військовий підрозділ з часів Другої світової війни – підрозділ із 350 солдатів на базі стратегічно важливого острова Готланд у Балтійському морі. Постійний підрозділ був розміщений протягом 2018 року в головному місті острова Вісбю.

Раніше Швеція скасувала обов’язкову військову службу для чоловіків (у 2010 році), оскільки було достатньо добровольців для задоволення її військових потреб.