Шотландці спробують відокремитися від Великобританії, щоб залишитися в Євросоюзі

28.11.2020 14:07   -

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести ще один референдум про незалежність від Великої Британії. На переконання лідерки лівоцентристської Шотландської національної партії, спротив Лондону наразі незначний, – повідомляє BBC.

За словами Стерджен, референдум можуть провести після виборів до шотландського парламенту, які відбудуться у травні наступного року. Вона не уточнила, які плани має на випадок заборони з боку Лондону.

«Я думаю, що референдум має відбутися, з цілої низки причин на ранньому етапі роботи наступного скликання парламенту», — сказала перший міністр, підкреслюючи, що вже давно відстоює ідею незалежності.

Chatham House (Великобритания): пойдут ли шотландцы дальше в одиночку? |  Политика | ИноСМИ - Все, что достойно перевода

Перша міністерка уряду Шотландії Нікола Стерджен вже раніше заявляла, що Единбург проведе повторний референдум про незалежність від Великобританії, якщо британські лідери продовжать процедуру виходу з Євросоюзу. Міністерка наголошує, що якщо британський уряд буде завдавати шкоди шотландської економіці, жителі країни отримають ще один шанс вибрати “краще майбутнє”. Крім того Шотландія і далі повинна мати доступ до внутрішнього ринку ЄС.

Нагадаємо, голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що єдиною альтернативою жорсткого сценарію виходу Британії з ЄС може бути лише відмова від Brexit взагалі.

Стерджен, повідомила, що її уряд має намір незабаром опублікувати законопроект, що закладає основу для нового референдуму про незалежність.

“Я ніколи не сумнівалася, що Шотландія одного разу стане незалежною країною, і зараз я вірю в це більше, ніж будь-коли раніше”, — заявила вона.

За її словами, результати волевиявлення народу визнають усі в Атлантичному регіоні — «навіть Трамп». Подробиці щодо планів на незалежність опублікують пізніше, оскільки сьогодні країна бореться з пандемією коронавірусу.

Заява голови місцевого уряду надійшла напередодні конференції Шотландської національної партії, яка керує автономією з 2007 року. Якщо партія переможе на виборах 2021 року, Стерджен отримає повноваження на оголошення нового референдуму.

Лондон неодноразово заявляв, що не дасть згоди на такий референдум. На переконання центрального уряду Британії, досі чинними є результати попереднього опитування, проведеного у 2014 році. Тоді прибічники незалежності не змогли набрати більшість.

За словами міністра у справах Шотландії Алістера Джека, референдум про незалежність можна проводити лише через 25—40 років. Прибічники самостійності вважають, що уряд Стерджен має розробити план дій на випадок, якщо Лондон заборонить нове голосування.

Первый министр Шотландии считает план Джонсона по Brexit опасным - СБУ.ua

Водночас консервативні опоненти правлячої партії автономії вважають, що черговий референдум про незалежність — це «останнє, що потрібно Шотландії».

«Єдина можливість зупинити це і зосередитися на перемозі над коронавірусом і відновленні після нього — це голос за шотландських консерваторів», — заявив лідер Шотландської консервативної партії Дуглас Росс.

За даними липневої доповіді британського парламенту, існують докази того, що РФ намагалась вплинути на результати  референдуму про незалежність Шотландії у 2014 році. Тоді 55,3% проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.