Що відомо про склад вакцини від коронавірусу?

09.12.2020 17:04   -

Цього тижня Великобританія розпочала вакцинацію населення проти коронавірусу, а Україна сподівається на отримання вакцина від міжнародних організацій уже наступного року. Постає питання – з чого саме складається вакцина, що є її основою і як вона діє?

Вчений, який стоїть за експериментальною технологією, використаною фармацевтичними компаніями Pfizer та Moderna, пояснив принцип дії вакцини. Доктор Дрю Вайсман, професор Медичного факультету університету Пенсільванії в Перельмані, є розробником формули вакцини під назвою Messenger RNA (мРНК) і співпрацював з Pfizer та BioNTech щодо їхньої версії вакцини. Він розказав виданню The Independent, що на відміну від будь-якої іншої, що була розроблена раніше, нова вакцина спирається на новітню технологію, яка містить генетичний код, що наказує організму людини створити копію білка вірусу Covid-19, що, у свою чергу, викликає імунну відповідь.

Доктор Вайсман пояснив, що вакцини Covid-19 містять лише синтетично створений генетичний код мРНК та чотири ліпіди, відомі як наночастинки ліпідів, на відміну від традиційних вакцин, що створюються в живих клітинах і містять компоненти вірусу. Традиційні вакцини містять активний компонент для формування імунної відповіді – як правило, крихітні фрагменти хвороботворного організму у формі білка.

Нічого з цього не зроблено в клітинних лініях ссавців“, – сказав учений.

Вакцину против коронавируса COVID-19 обещали к сентябрю — Российская газета

Результатом досліджень є 95-відсоткова ефективність вакцини, що є цілком безпечна, за даними Pfizer та BioNTech, тоді як компанія Moderna заявляє, що її версія ефективна на 94,5%.

Експериментальні вакцини від Pfizer та Moderna, які технічно називаються BNT162b2 та мРНК-1273, відповідно, створюються синтетично з використанням індукторної рибонуклеїнової кислоти (або мРНК). РНК і ДНК (дезоксирибонуклеїнові) – це нуклеїнові кислоти, які несуть генетичні вказівки для створення життя. Замість того, щоб вводити органічну версію вірусу для генерування імунної відповіді, мРНК містить фрагменти генетичного коду протеїну коронавірусу, який наказує клітинам організму виробляти невелике факсиміле цього білка, який запускає імунну систему для вироблення антитіл.

Вакцину Pfizer потрібно зберігати при температурі – 70 за Цельсієм, тоді як вакцина Moderna повинна залишатися при – 20 градусах за Цельсієм.

Дослідники намагаються обдурити імунну систему людського організму за допомогою мРНК протягом десятиліть, і вакцини проти Ковіда стануть першим успішним впровадженням цієї ідеї з моменту початку досліджень на початку 1990-х. Якщо їх затвердить FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США), вони не лише матимуть величезний вплив на пандемію Ковіда, але й відкриють двері для цілого ряду вакцин проти вірусів, навіть таких як герпес, ВІЛ та грип.