Шеремета замовили в Білорусі?

04.01.2021 14:53   -

Національна поліція заявила, що отримала інформацію про замовників убивства журналіста Павла Шеремета, – повідомляє пресслужба Нацполіції.

Інформацію відомство отримало у грудні 2020 року за допомогою Служби зовнішньої розвідки України.

«Документи й аудіозаписи, останні з яких датовані 2012 роком, уже надійшли в розпорядження слідства і становлять інтерес з точки зору встановлення замовників злочину. Фрагменти інформації, яка є в розпорядженні слідства Нацполіції, опубліковані в мережі Інтернет. На оприлюднених записах невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета. Зокрема, наголошувалося на варіанті отруєння із використанням токсичних речовин, також йшлося про підрив», — йдеться в заяві.

Слідчі Нацполіції отримали дозвіл проводити слідчі дії в одній з європейських країн. Крім того, людину, яка надала цю інформацію, викликали на допит.

Білоруські спецслужби ще у 2012 році обговорювали можливість убивства журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться в опублікованих аудіозаписах, які опинилися в розпорядженні брюссельського видання EUobserver, також їх оприлюднили білоруські опозиційні канали.

На цих записах звучить ймовірний голос очільника Комітету держбезпеки Білорусі у 2008—2012 роках Вадима Зайцева. Зазначається, що запис було зроблено 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа».

«Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал, бл*ть. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура, бл*ть, зовсім, бл*ть, ані рук, ані ніг не зберуть. Усе щоб було натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей», — казав він.

Також Зайцев зазначав, що «президент [Лукашенко] чекає цих операцій», а на їх проведення було виділено півтора мільйона доларів.

Окрім Шеремета, у записах також фігурують Олег Алкаєв (колишній директор в’язниці в Білорусі), Володимир Бородач (експолковник) і В’ячеслав Дудкін (був головним у країні з боротьби з корупцією). Вони проживають у країнах Європи.