«Шаман» із QAnon отримав майже 4 роки в’язниці за участь у штурмі будівлі Конгресу США

18.11.2021 11:09   -

Учасника штурму будівлі Конгресу США Джейкоба Ченслі, відомого як «шаман» з QAnon, засуджено до 41 місяця тюремного ув’язнення, – повідомляє ABC News.

Прокуратура просила для Ченслі 51 місяць в’язниці, а захист вимагав звільнити його в залі суду, нагадуючи про проведений час під вартою.

Міністерство юстиції вимагало для «шамана» суворого вироку, щоб показати приклад іншим. Зрештою він отримав майже 4 роки увʼязнення.

Ченслі — один із перших обвинувачених у кримінальних злочинах у справі про штурм 6 січня. Він був заарештований 9 січня у себе вдома в Аризоні. У вересні він визнав себе винним (у рамках угоди з прокуратурою) у перешкоджанні засіданню колегії виборщиків.

У цій справі було багато поворотів: у лютому Ченслі оголосив голодування, вимагаючи органічних продуктів (суд схвалив його вимогу), а його адвокат у травні образив людей з обмеженими можливостями, за його словами, навмисно — аби привернути увагу до проблем психічного здоров’я у правовій системі.

6 січня у Вашингтоні сталися заворушення. У той день Конгрес зібрався, щоб затвердити перемогу Джо Байдена на виборах президента. Тоді Дональд Трамп опублікував відео, в якому вкотре заявив, що у нього вкрали вибори, але знову не надав жодних доказів. Після цього його прихильники пішли штурмувати будівлю Капітолія, де засідає Конгрес. Унаслідок інциденту загинули п’ятеро людей, зокрема один працівник поліції. Обраний президент Байден назвав цей штурм заколотом.

ФБР не виявило доказів змови прихильників Трампа під час штурму. За цією справою до відповідальності притягнули понад 600 людей.

9 жовтня президент США Джо Байден відмовив Трампу у праві зберігати конфіденційність листування співробітників його адміністрації, що стосувалося штурму будівлі Конгресу.