Селеві потоки знищили будинки, мости і дороги в Японії

03.07.2021 12:34   -

Потужний селевий злив, що несе потоп чорної води та сміття, врізався в ряди будинків у місті на захід від Токіо після сильних дощів у суботу, в результаті чого щонайменше 19 людей зникли без вісті, заявили чиновники, – повідомляє The Sydney Morning Herald.

Десятки будинків, можливо, були поховані в місті Атамі, місті, відомому гарячими джерелами, заявив прес-секретар префектури Сідзуока Такамічі Сугіяма.

Суспільний мовник NHK вказав кількість зниклих безвісти на рівні 20, але Сугіяма заявив, що префектура підтвердила щонайменше 19, хоча, за його словами, кількість може зрости.

Губернатор Сідзуоки Хейта Кавакацу заявив журналістам, що берегова охорона виявила два тіла, вимиті в море від селевого потоку, але що смерть досі офіційно не оголошена.

“Я висловлюю глибоке співчуття усім, хто постраждав”, – сказав він, додавши, що будуть докладені максимальні зусилля для порятунку життів.

Проливні дощі обрушили частину Японії, починаючи з початку цього тижня. Експерти заявили, що бруд розпушився, збільшуючи ризик зсуву в країні, заповненій долинами та горами.

Сугіяма сказав, що цілий ранок у цьому районі сильний дощ. Сили самооборони приєднаються до пожежників та поліції в рятувальній операції, додав він. Попередження про евакуацію було видано для широко поширеної території.

Зсуви, здається, вдарили кілька разів, приблизно так само швидко, як і автомобіль, близько 10.30 за місцевим часом (11.30 за AEST). На кадрах видно, як потужна чорна хвиля витікає вниз по схилу гори, збиваючи та руйнуючи будинки та замітаючи на своєму шляху машини. Безпорадні сусіди з жахом спостерігали, деякі записували на свої телефони.

На кадрах телеканалу NHK видно, що частина мосту обвалилася.

Атамі – приємна приморська курортна зона в префектурі Сідзуока, приблизно в 100 кілометрах на південний захід від Токіо. Район, який постраждав від селевого потоку, Ізусан, славиться гарячими джерелами, торговою вулицею та знаменитою святинею.

За даними в Атамі випало 313 міліметрів дощу за 48 годин, що перевищує середній показник липня в 242,5 міліметра.