СБУ викрила посадовців, які грабували країну на замовлення росіян: викрадали стратегічні авіаційні двигуни

03.11.2020 15:09   -

Дніпропетровською обласною прокуратурою спільно з працівниками Управління СБУ в області викрито посадовців стратегічного підприємства, які заволоділи його обладнанням. Наразі начальнику відділу підприємства повідомлено про підозру у пособництві у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, повідомляє Управління СБУ у Дніпропетровській області.

СБУ заблокувала незаконне постачання з України авіаційних комплектуючих до військової техніки спільно із Службою зовнішньої розвідки України, перекрили систематичне розкрадання авіаційних комплектуючих зі стратегічного вітчизняного підприємства.

За попередньою версією слідства, організували протиправну схему власники російської авіаційної компанії. Посередники, у тому числі посадовці стратегічного підприємства, викрадали на їхнє замовлення двигуни та авіаційні запчастини для гвинтокрилів «Мі-2», «Мі-8», «Мі-17» та їх модифікацій.

Эксперт оценил заявление Пентагона о превосходстве Ми-17 над американскими  Black Hawk — РТ на русском

За даними слідства, посадовці підприємства, що здійснює розробку, виробництво і обслуговування авіаційного обладнання та комплектуючих деталей для літаків і вертольотів, викрали та намагалися продати за кордон авіаційний двигун. Висновками технічної експертизи встановлено, що двигун належить до товарів подвійного використання і може встановлюватися на військові гвинтокрили.

Вторая партия российских вертолетов Ми-8 МТВ-5 прибыла в Беларусь‍

Викрадену продукцію посередники вивозили за кордон поза митним контролем. Обладнання, за підробленими документами, ділки продавали оборонним компаніям з Близького Сходу та у країни колишнього СНД. Оперативники спецслужби провели операцію, підготовлену з використанням оперативних можливостей Служби зовнішньої розвідки.

Правоохоронці затримали фігурантів під час спроби продажу авіаційного двигуна вартістю 980 тисяч доларів США.

У ході проведення обшуків в офісах українських посередників і місцях проживання зловмисників було виявлено авіаційні запчастини для гвинтокрилів «Мі-2» та «Мі-8». Також вилучено чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Наразі згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України правоохоронці затримали начальника відділу стратегічного підприємства.

Посадовцю повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Тривають слідчі дії для встановлення всіх учасників незаконної оборудки. Викриття протиправної діяльності здійснювалось під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури.

Під час обшуків у офісах та помешканнях фігурантів справи було вилучено комплектуючи деталі до авіаційної техніки, документацію підприємства, печатки та штампи, чорнові записи, комп’ютерну техніку тощо.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші причетні до злочину особи.