СБУ прешкодила вивезенню старовини часів Київської Русі

30.06.2021 13:43   -

Служба безпеки України викрила організовану групу контрабандистів, яка намагалася вивезти за кордон партію артефактів часів Київської Русі та І століття до нашої ери, – повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники намагалися переправити до країн ЄС майже 30 посилок з унікальними виробами.

Встановлено, що група, в яку входило кілька жителів Київської області, викупила цінності у місцевих колекціонерів і знайшла клієнтів за кордоном через інтернет. Артефакти в ЄС відправляли поштою на замовлення.

Під час обшуків у контрабандистів, крім артефактів Київської Русі, знайшли холодну зброю, срібні монети і стародавні предмети побуту. Експертиза підтвердила приналежність вилучених предметів до культурних цінностей.

Одному з організаторів групи повідомили про підозру за ч. 1 ст. 201 (контрабанда). Йому загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

У березні співробітники СБУ затримали контрабандистів, які намагалися вивезти до Євросоюзу історичні цінності на $1 мільйон. У контрабандистів під час обшуку вилучили збрую, 21 одиницю холодної зброї різних періодів, у тому числі античного, золоті та срібні монети часів Київської Русі та 1800—1900-х років, а також інші старовинні предмети.