СБУ повідомила про підозру топменеджеру металургійної компанії Кривого Рогу – збитки становлять понад 2 млрд гривень

18.11.2021 10:49   -

Управління СБУ в Дніпропетровській області повідомило про відкриття кримінальної справи щодо одного з керівників приватної металургійної компанії з Кривого Рогу. Менеджера підозрюють у діях, що завдали збитків держбюджету на 2,2 мільярди гривень. Підозра оголошена за ч. 1 ст. 366 та ч. 3 ст. 212 (службове підроблення та умисне ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України.

Злочин менеджера полягав у фальсифікації офіційних документів та поданні неправдивих відомостей у сфері оподаткування.

Як вдалося встановити слідчим СБУ, у 2017-2019 роках підозрюваний вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства. Зокрема, щодо нарахування плати за користування надрами двох родовищ залізних руд. Крім того, з грудня 2014 до березня 2019 року через незаконні дії зловмисника підприємство ухилилося від сплати до бюджету рентної плати за користування надрами. Таким чином, як встановили у результаті комплексної судової експертизи, сума збитків державі через ненадходження до бюджету рентної плати за користування надрами становить понад 2,2 млрд грн“, – повідомляє СБУ.

Наразі правоохоронці ведуть досудове розслідування і встановлюють коло причетних до цієї афери.

Підозрюваному за такі операції загрожує штраф до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або ж штраф від п’ятнадцяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.