СБУ ліквідувала найбільшу в Україні мережу із виготовлення фейкових сертифікатів про вакцинацію

14.12.2021 19:48   -

Служба безпеки України (СБУ) викрила ще одну схему незаконного одержання міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 у Києві, – повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисники пропонували оформити за гроші відповідні медичні документи без фактичного проведення щеплень.

За попередніми даними, їхній «прибуток» становив понад п’ять млн грн щомісяця. Наразі це найбільша за кількістю виготовлених COVID-фальшивок мережа в Україні.

Протиправну діяльність організували двоє мешканців столиці. Для реалізації схеми вони залучили декількох керівників медзакладів та шість сімейних лікарів із різних регіонів країни.

Дані «клієнтів» вносили до електронної системи eHealth для подальшого завантаження до Єдиного порталу державних послуг «Дія». Для передачі «списків» на оформлення фіктивних документів організатори оборудки залучали посередників. Крім того, через них підтримували зв’язок та передавали гроші.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру у вчиненні злочину та обрання судом міри запобіжного заходу. Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності й притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

Раніше Кіберполіція викрила схему підробки тестів на коронавірус для мешканців окупованого Донбасу.