Сауна, місце де починалося та завершувалося життя фінів, – відтепер елемент культурної спадщини ЮНЕСКО

18.12.2020 16:09   -

До списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО увійшла фінська сауна. Це вперше Фінляндія потрапила до цього списку.

За 5,5 мільйонного населення у Фінляндії наявні понад три мільйони діючих саун.

“Купання в сауні є невід’ємною частиною повсякденного життя і свят, а також благополуччя і способу життя фінів, підкреслює рівність і взаємну повагу між людьми”, – сказала чинна міністерка науки і культури Анніка Саарікко.

СПА Сауни

Міністерство освіти і культури визначило фінські сауни для внесення до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Агентство спадщини Фінляндії спільно з асоціаціями саун розробило пропозицію про номінацію “Культура саун у Фінляндії”. Тодішній міністр культури Сампо Терхо підписав пропозицію Фінляндії. 

У 2017 році купання в сауні, разом з 52 іншими традиціями, було відібрано до Національної інвентаризації живої спадщини, яку підтримує Агентство спадщини Фінляндії. Після внесення до цього списку елемент може бути номінований на внесення до списків ЮНЕСКО.

Для цілей номінації культура сауни, яка практикується у Фінляндії, була визначена та визначена відповідно до критеріїв, визначених Конвенцією про охорону нематеріальної культурної спадщини. Купання в сауні залишається міцною і живою традицією, яка широко практикується у Фінляндії, – розповідає news.yahoo.

Vuoksi Fishing Park

Взимку сауна часто супроводжується зануренням до ополонки одного з багатотисячних озер Фінляндії – ритуал, на якому наполягають багато прихильників сауни заради поліпшення здоров’я та покращення психічного самопочуття.

Finnishness | My Experiences of Finnishness

Часто спокійне медитування всередині сауни, самостійно чи з іншими, є для 90% фінів святим ритуалом, для яких натомість регулярне відвідування церкви є рідкістю.

Традиційно сауна також була місцем, де починалося і закінчувалося життя – аж до 1940-х сільські жінки часто там народжували, оскільки єдине місце в будинку з гарячою водою та приховане від інших – це сауна, місце, де проводились і останні обряди після смерті.

Термін “сауна” – один з небагатьох слів, яке загальновідоме з переважно незрозумілої фінської мови, яке перейшло у міжнародний вжиток, і, як вважають, назва спочатку позначала гарячі камені, на які кидають воду для створення пари.