Розкол у партії «Слуга народу»: депутати повстали проти Зеленського

16.03.2020 07:45   -
Автор:

На підписання 11 березня нових домовленостей у Мінську бурхливо відреагувала значна частина українського суспільства. Виключенням не стала навіть пропрезидентська фракція українського парламенту. Зокрема, частина депутатів фракції «Слуга народу» висловили своє обурення рішенням щодо створення Консультативної ради при Тристоронній контактній групі в Мінську.
Частина депутатів створила у Фейсбуці відкриту петицію #відкритезвернення, спрямовану до президента Зеленського. Загалом у петиції депутати висловлюють свою стурбованість стосовно загального курсу на зближення з Росією.
«Поділяємо стурбованість громадськості триваючими заявами різних посадових осіб щодо можливості відновлення постачання води до окупованої Автономної Республіки Крим; неприйнятними заявами про те, що на сході України відбувається внутрішній конфлікт та ін. Не можемо також не помітити схвалене представниками України в рамках Тристоронньої контактної групи рішення про створення Консультативної ради в рамках політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи», – йдеться у зверненні.
До петиції долучились 60 народних депутатів фракції, втім пізніше деякі депутати видалили або своє звернення або взагалі сторінку у Фейсбук – мабуть «партія наказала».
2_13
Домовленість про створення Консультативногї ради із представниками ОРДЛО депутати у зверненні прямо називають протизаконною і такою, що виправдовує агресора: «Відповідно до законодавства України на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання владних функцій, діють окупаційні органи влади Російської Федерації», – сказано у петиції.
У підсумку, депутати закликали Зеленського вплинути на згадані процеси і рішення та повернутися до законності в згаданій сфері. Крім того, парламентарі вимагають від чиновників надалі звітувати у Верховній Раді щодо результатів таких серйозних переговорів і прийнятих рішень.
Картинки по запросу
«У зв’язку з цим ми звертаємось до Президента України Володимира Зеленського щодо необхідності, в умовах суперечливоі громадської реакції на останні Мінські ініціативи, надання доручення представникам України в Тристоронній контактній групі та усім переговірникам України повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення Консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримку народу України, протирічать діючому законодавству держави та національним інтересам.
Також закликаємо Президента України Володимира Зеленського зобов’язати делегацію України на переговорах з Російською Федерацією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду України щодо підходів та стану переговорів», – резюмували депутати у «зверненні».