Розчистять та поглиблять: у Дніпрі вперше проведуть масштабне чищення річки Гнилокіш

25.08.2021 17:55   -
Автор:

25 серпня у Дніпрі розпочали масштабне розчищення річки Гнилокіш. Мета – профілактика підтоплень та пониження рівня ґрунтових вод в АНД районі. За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, таких робіт раніше не проводили.

Перші спроби почистити річку зробили у 2015 році. Тоді вичистили декілька ділянок, однак потрібного ефекту це не дало. Наразі ж заплановано розчистити 6 км русла – від Донецького шосе до самого витоку у річку Дніпро. 

«Уздовж річки видалятимуть аварійні дерева, коситимуть чагарники, екскаваторами чиститимуть дно, прибиратимуть та вивозитимуть сміття. Під час проведення робіт паралельно працюватиме  екологічна інспекція, яка виявлятиме незаконні вирізки та скиди відходів з прилеглих до річки будинків. Це все буде задокументовано, і мешканцям, які так ставляться до навколишнього середовища та своїх сусідів, загрожують жорсткі штрафні санкції. У тих місцях, де це можливо, ми демонтуємо такі врізи», – сказав Михайло Лисенко. 

Також він додав, що роботи з чищення Гнилокішу триватимуть до кінця грудня цього року. Наразі ж бригади працюють на перехресті вулиць Саперної та Смарагдової. Розпочали з видалення аварійних дерев. 

«Видаляють передусім сухі дерева та ті, що мають великий кут нахилу. Загалом заплановано прибрати близько 98 одиниць корчів. Після того, як буде обрізано та видалено аварійні дерева, приберуть поросль, ми розпочнемо чищення та поглиблення самого каналу. Також буде укріплено береги. Основні роботи з поглиблення виконуватимуться для того, щоб відновити рух води та для уникнення заторів», – зазначила начальниця управління з благоустрою міста департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Світлана Літвінова.