Російська нафта продовжує дешевшати: вже 10 доларів за барель

02.04.2020 15:18   -
Автор:

Світова економічна криза не обіцяє нічого доброго, втім в українців є привід для радості – російська нафта продовжує бити рекорди падіння ціни. Зараз її ціна в Європі становить усього $10,54 за барель (станом на 1 квітня). Таку інформацію надало видання Ліга.Нет.
Власне, ситуація склалась уже таким чином, що витрати на видобуток, транспортування російської нафти марки Urals в Європу перевищують її ринкову вартість. Іншими словами, зараз Росії вигідніше взагалі не продавати нафту.
«Из-за снижения международных цен котировка Argus fip Западная Сибирь ФОРМУЛА, используемая для определения стоимости нефти на внутреннем рынке России, с понедельника остается отрицательной: затраты на транспортировку, оплату экспортной пошлины и некоторые другие расходы превышают среднюю стоимость Юралс (cif Роттердам, Аугуста)», – відзначає видання Argus Media.
Цікаво, що після заяви Дональда Трампа 31 березня про те, що торгівельна війна Росії та Саудівської Аравії скінчилась, стабілізувалась ціна на нафту марки … Brent. А ціна російської нафти Urals продовжила зниження.
Російська нафта нікому не потрібна. Ціна рухнула до $ 13 за барель ...
Зрозуміло, що обвал цін на російську нафту сильно вдарить по економіці РФ та її військовій потужності. Нафта і газ є тими ресурсами, експорт яких забезпечує зростання економіки і агресивності Росії. В умовах жорсткої кризи Путін навряд чи наважиться активно діяти проти України – і це втішає.
Путін хоч і не визнає проблем в економіці (власне, він сам і спровокував нафтову війну із Саудівською Аравією) та дієвості антиросійських санкцій, але вже звернувся до західних країн із пропозицією зняти санкції через епідемію коронавірусу: російський президент заявив, що сьогодні час єднання і закликав позбавитись «от всяческой политической шелухи», маючи на увазі санкції проти Росії за окупацію частини України.
Що ж, зрозуміло, що для Путіна і сама Україна давно вже представляється чимось на зразок “политической шелухи”. В даній ситуації для України важливо, щоб її західні пратнери витримали психологічний натиск Путіна і продовжували тиск на РФ за порушення принципів міжнародного права і агресію щодо сусідніх країн.