Росія може здійснити вторгнення в Україну на початку наступного року – голова української розвідки

21.11.2021 14:09   -

Росія має понад 92 тисячі військовослужбовців, зібраних біля кордонів України, і готується до нападу до кінця січня або початку лютого, – про це заявив Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони Кирило Буданов у співбесіді із журналістами видання Military Times.

Така атака, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки з наступними десантними ударами на сході, десантними нападами в Одесі та Маріупулі та меншим вторгненням через сусідню Білорусь, вважає керівник розвідки.

За його словами, масштабні російські військові навчання «Захід-21» на початку цього року довели, наприклад, що вони можуть одночасно скинути більше 3500 військовослужбовців повітряно-десантних сил і сил спеціальних операцій. Атака, яку готує Росія, може бути набагато руйнівнішою, ніж будь-що, що було до цього у конфлікті, який розпочався у 2014 році.

Росія нарощує потенціал саме для цього, вважає Буданов. Вона постійно збільшує кількість військ та системи озброєння в окупованому Криму та розміщує системи балістичних ракет малої дальності “Іскандер” та інше озброєння поблизу українського кордону. При цьому Буданов висміяв припущення, що погані погодні умови в зимню пору року відрадять росіян від нападу.

«Для нас і росіян це не проблема. Будь-яка атака, однак, спочатку послідує за серією психологічних операцій, які зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну та підірвати її здатність боротися. Вони хочуть розпалити заворушення через протести та мітинги, які показують, що люди проти уряду», – сказав він.

Файл:Буданов Кирило Олексійович.jpg

Ці зусилля включають тривалі протести проти вакцинації проти COVID-19, які, за словами Буданова, були організовані Росією, яка також намагається розпалити протести, пов’язані з економікою та постачанням енергоносіїв. Крім того, Кирило Буданов заявив, що Росія намагається підтримати антиурядові настрої через «Вагнергейт».

«Вони хочуть зробити ситуацію всередині країни все більш небезпечною та напруженою і зробити так, щоб нам довелося змінити владу. Якщо вони не можуть цього зробити, то військові підрозділи зроблять свою роботу», – зауважив керівник української розвідки.

Буданов також зазначив, що оцінки американської та української розвідки щодо часу російської атаки збігаються.