Рік тому Іран збив український літак

08.01.2021 11:22   -

У роковини авіакатастрофи МАУ в Ірані, 8 січня, міністри закордонних справ п’яти країн (України, Канади, Швеції, Сполученого Королівства та Афганістану) опублікували у «Європейській правді» спільну статтю.

Автори:
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде, міністр закордонних справ Ісламської Республіки Афганістан Мухаммад Ханіф Атмар, міністр з питань Близького сходу та Північної Африки Великої Британії Джеймс Клеверлі

Київ / Оттава / Стокгольм / Кабул / Лондон Громадяни саме цих держав загинули в авіатрощі.

«У перші роковини трагедії ми вшановуємо пам’ять загиблих та висловлюємо найглибші співчуття всім, кого спіткало це горе. Ми поділяємо скорботу рідних і друзів, які втратили своїх близьких моторошного ранку рік тому», — заявили міністри.

Глави МЗС наголосили, що доб’ються, аби всі обставини цього злочину були встановлені до найдрібніших деталей. Вони рішуче налаштовані забезпечити прозоре розслідування злочину та належне покарання для всіх винних.

«Нині ми перебуваємо на завершальних стадіях нашої підготовки та розраховуємо вже невдовзі увійти у формальні переговори з Іраном», — зазначили міністри.

Окрім цього, вони визначили Україну своїм речником, довіривши їй вести переговори з Іраном від імені постраждалих країн.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.