Рибалка зробив фото рідкісної червоної райдуги

14.07.2020 14:38   -

Фінський рибалка зняв чудову абсолютно червону веселку, яка виникла  над фінським рибальським озером Paijanne Tavastia  у  провінції фінляндії Пя́йят-Хя́ме (фін. Päijät-Häme) де розташоване озеро Весіярві і південна частина озера Пяйянне.

Веселки, які здаються червоними, трапляються лише за певних умов і вважаються досить рідкісними.

Монохромна або червона веселка – оптичне та метеорологічне рідкісне явище. Процес його утворення ідентичний процесу звичайної веселки, різниця полягає в тому, що монохромна веселка вимагає, щоб сонце було близько до горизонту; тобто на сході чи заході сонця. Низький кут сонця призводить до того, що його світло проходить через більший шар атмосфери, через що розсіються коротші  хвилі світла, такі як синій, зелений і жовтий, і лишається головним чином червоний.  Завдяки слабкому освітленню, де явище найчастіше формується, монохромна веселка може справляти дуже драматичний ефект, що добре видно на відео.

Для довідки Фінляндія – північна країна. Тут в залежності від пори року сильно коливається кількість сонячного світла. На самій півночі сонце влітку протягом приблизно 73 доби не заходить за горизонт,  такі собі білі ночі, навіть на півдні залишається за обрієм всього кілька годин за ніч, саме тому такі ймовірні червоні монохромні райдуги, адже захід та схід сонця відбувається майже в одному місці, дуже близько в часі та просторі, в одному секторі, а відтак обидві умови виникнення рідкісної райдуги наявні.

У свою чергу, в середині зими сонце в північній Лапландії не з’являється на небосхилі 51 день. Навіть в Гельсінкі сонце під час Різдва світить менше шести годин в день. Темний час має фінською мовою особливу назву – «каамос».

Автор – Боніфацій