Президент популістів Польщі Анджей Дуда залишається на другий строк

14.07.2020 14:48   -
Автор:

За даними підрахунку 100%  бюлетенів виборчою комісією Анджей Дуда виграв другий тур президентських виборів з результатом 51,3 відсотка.

Сьогодні ніхто вже не може правдиво оскаржувати легітимність виборів президента Дуди.

Дуда – союзник президента Трампа – на виборах у неділю набрав більшість відсотка голосів, явка склала рекордні  68,1 відсотка.

Отримані результати, ймовірно, допоможуть правлячій правій партії «Право і справедливість» у Польщі продовжувати жорстку політику, включаючи зусилля щодо примусу незалежних суддів, за що за останні п’ять років дістали неодноразового осуду від Європейського Союзу та правозахисних груп.

Це удар по лібералам, які сподівалися, що перемога Тзасковського може принести кращі зміни до польської політики, що дозволить проєвропейському Трусковському накласти вето на закони, які подає правий уряд, який має більшість у нижній палаті парламенту. Мер Варшави Тзасковський обіцяв повернути Польщі стандарти ЄС щодо верховенства права.

Обидва кандидати висловили оптимізм у неділю, що вони перемогли на виборах.

Після екзит-полу в неділю, який не виявив явного лідера була така дана оцінка: “Це також погана новина, оскільки вона показує, наскільки суспільство насправді розділене на табори. Він акуратно розділений навпіл“- заявив Павло Зерка, політичний співробітник Європейської ради з питань зовнішніх відносин.

Дуда прийшов першим під час початкового туру голосування минулого місяця, але він не зміг забезпечити більшість, яка йому потрібна, щоб уникнути другого туру з мером Варшави Тзасковським, рейтинги схвалення якого підскочили з моменту вступу в гонку в травні.

Дуда, який під час кампанії висловив припущення, що зусилля щодо просування прав ЛГБТ були гіршими, ніж комунізм, пообіцяв у п’ятницю зміцнити польську державу, яка, за його словами, була “побудована на нашій недоторканній та священній традиції”. Кампанія Дуди прагнула висвітлити зусилля правлячої партії «Закон та справедливість» щодо зменшення нерівності шляхом розширення соціальних виплат, що в основному допомогло бідним виборцям у сільській місцевості, що є оплотом правого правління.  Повідомляє «The Washington Post».  

Але слід зауважити, що зі стратегічних питань для України обидва політика єдині, оскільки обидва підтримують незалежність та цілісність української держави, як і євроатлантичну інтеграцію, але що найголовніше – жорстко засуджують агресивні та злочинні дії російської федерації, та вимагають посилення санкцій для примусу окупанта звільнити захоплені чужі території.

Автор – Боніфацій