РФ остаточно втратила першість на “допінговій” олімпіаді в Сочі

29.10.2020 14:10   -

Антидопінгова панель Спортивного арбітражного суду (CAS ADD) визнала російського біатлоніста Євгенія Устюґова винним в порушенні антидопінгових правил. Анульовано результати Устюґова з 24 січня 2010 року по кінець сезону 2013/2014, в тому числі золоту медаль в мас-старті на Олімпіаді у Ванкувері і командне золото в естафеті на Олімпіадах у Ванкувері і Сочі.

«Рішення CAS ADD не є остаточним і може бути оскаржене в CAS протягом 21 дня», – сказав пан Панич ТАСС . За його словами, рішення антидопінгової панелі Спортивного арбітражного суду «виглядає просто смішно і є простою копією заяви IBU про визнання Устюгова винним за відсутності будь-якого юридичного аналізу та обґрунтування».

Після зимової Олімпіади в Сочі російський спорт опинився в центрі масштабного допінгового скандалу: міжнародне розслідування з’ясувало, що російські спортсмени за підтримки влади і спецслужб масово порушували антидопінгові правила в ході змагання.

Історія санкцій за допінг

История удушения российского спорта (вкратце) | Пикабу

Згідно з повідомленням, фахівці Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) перевірили 298 проб спортсменів з Росії, які потрапили під підозру. У 145 з них виявлені маніпуляції. Повідомляється, що результати розслідування передали 28 міжнародним федераціям.

У 2015 році ВАДА відкликала ліцензію Московської антидопінгової лабораторії після публікації доповіді незалежної комісії про допінг у російському спорті. 

9 грудня Комісія з питань дотримання Всесвітнього антидопінгового кодексу (CRC) та Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) вирішили повністю відсторонити російську олімпійську збірну від участі в Олімпіаді у Токіо у 2020 році та у Пекіні у 2022 році.

WADA вирішило дискваліфікувати збірну Росії на чотири роки від участі у всіх міжнародних змагань. Максимум вони зможуть виступати без гімну та прапора. Це стосується літньої Олімпіади-2020 у Токіо, Чемпіонату світу з хокею з шайбою (2020, 2021, 2022 рр), Універсіади у 2021 та 2023 роках, Чемпіонату світу з футболу-2022 у Катарі, зимової Олімпіади-2022 та літніх юнацьких Олімпійських ігор-2022 у Дакарі.

Міжнародний олімпійський комітет пожиттєво дискваліфікував трьох російських бобслеїстів після повторної перевірки результатів допінгових аналізів на Олімпіаді-2014 у Сочі. Окрім цього, через допінги у РФ забрали одинадцять медалей.

2018 рік – скандал на зимових Олімпійських іграх у Кореї. Через викриття росіян у вживанні допінгів на зимові Олімпійські ігри поїхали лише окремі спортсмени, і виступали вони під нейтральним прапором. На Олімпіаді-2018 не піднімали російський прапор, не вмикали російський гімн, а виступали лише ті спортсмени, чию абсолютну “чистоту” підтвердили у Всесвітньому антидопінговому агентстві. 

Кумедні докази невинуватості біатлоніста з РФ – він мутант

Адвокат повідомив, що арбітр CAS ADD проігнорував докази невинуватості біатлоніста. «Арбітр відмовився приймати до уваги результати додатково проведених генетичних досліджень, що свідчать про наявність у Устюгова генетичних мутацій, передає йому від батьків, які пояснюють постійно підвищений рівень гемоглобіну», – сказав він. 

У лютому 2020 року Міжнародний союз біатлоністів (IBU) визнав Євгена Устюгова винним в порушенні антидопінгових правил і позбавив золотої медалі Олімпіади в Сочі. Біатлоніст подав у CAS апеляцію на рішення IBU. Устюгов звинувачується у вживанні забороненої речовини – оксандролона (анаболічний стероїд). 

Допінг на Олімпіаді як дзеркало корумпованості влади: цифри, факти, аналіз  | Громадське телебачення

Через покарання Устюгова РФ втратила золото в чоловічій естафеті в Сочі і перше місце в медальному заліку на Олімпіаді.

Реакція влади і відомих спортсменів РФ на рішення Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА)

«Если это особенность организма, то на Евгения ведется чистой воды охота». «В отношении российских спортсменов есть предвзятость». Валуев

«Ко всем российским спортсменам относятся с пристрастием». Роднина

«Заокеанские товарищи ищут причины, чтобы докопаться до наших спортсменов». В Госдуме отреагировали на лишение России олимпийских медалей

История удушения российского спорта (вкратце) | Пикабу

Заголовки статей за останній місяць щодо відсторонення спортсменів з РФ через допінг

“П’ятиразова чемпіонка Росії з важкої атлетики Аміна Масхадова дискваліфікована на вісім років за порушення антидопінгових правил, повідомляє Федерація важкої атлетики Росії. В даний час 35-льотна Масхадова відбуває восьмирічну дискваліфікацію, отриману в 2016 році. Також спортсменка каралася дворічним відстороненням від участі в змаганнях в 2013 році. Нова дискваліфікація Масхадова почнеться після закінчення нинішньої, в серпні 2023 року. Масхадова ставала чемпіонкою Росії в 2004, 2006, 2008, 2011, 2013 роках.”

“Російський важкоатлет Адам Маліґов дискваліфікований на чотири роки за порушення антидопінгових правил, повідомляє ТАСС. Дискваліфікація росіянина відраховується з 16 серпня 2019 року. Маліґов є чемпіоном Європи 2017 року, також на його рахунку срібна медаль континентальної першості 2014 року.”

“8 жовтня IWF дискваліфікувала бронзового призера Олімпійських ігор 2012 року Руслана Албегова , чемпіонку світу Тіму Туріеву , дворазового срібного призера чемпіонатів світу Дмитра Лапікова , дворазових срібних призерів чемпіонатів Європи Юлію Коновалову і Максима Шейко , а також срібного призера європейської першості Єгора Клімонова за порушення антидопінгових правил.”

Допінговий тупик. Чи залишать Росію без Олімпіади у Ріо - новини Еспресо TV  | Україна