Австралійці за допомогою робота знайшли величезний риф та десятки нових істот

29.10.2020 14:06   -

Вчені виявили масивний відокремлений кораловий риф у Великому Бар’єрному рифі – перший, виявлений за понад 120 років, – повідомив Інститут океану Шмідта. Риф, заввишки понад 500 метрів – вищий за нью-йоркський хмарочос Емпайр-Стейт-Білдінг та вежі-близнюки Петронас у Куала-Лумпурі, Малайзія – було виявлено австралійськими вченими на борту дослідницького судна Океанського інституту , яке зараз перебуває на 12-місячному дослідженні океану навколо Австралії.

Вперше риф було знайдено 20 жовтня, коли група вчених під керівництвом доктора Робіна Бімана з Університету Джеймса Кука проводила підводне картографування морського дна північної частини Великого Бар’єрного рифу. Потім команда провела занурення 25 жовтня за допомогою підводного робота SuBastian з Інституту Schmidt Ocean для дослідження нового рифу. Занурення транслювалося в прямому ефірі, а кадри з високою роздільною здатністю були переглянуті вперше транслювались на веб-сайті Інституту Шмідта Океана та на каналі YouTube

Ми проводимо 401-е занурення SuBastian на нещодавно виявленому 500-метровому рифі. Це вже дев’яте занурення експедиції „Північні глибини Великого Бар’єрного рифу”. Сьогодні ми досліджуємо цей «відособлений» риф заввишки 500 м, один із семи інших відокремлених рифів у морі півострова Кейп-Йорк, який лежить на уступі глибиною ~ 500 м, що простягається знизу від шельфу Великого Бар’єрного рифу. Занурення підніметься крутими флангами рифу до вершини приблизно на глибину близько 50 м – підводного гірського сходження, щоб з’ясувати, що живе на цьому нещодавно відкритому рифі.

Основа рифа, схожого на клинок, має ширину 1,5 км, а потім піднімається на 500 м, лише 40 м під поверхнею моря. Цей нещодавно виявлений відособлений риф додано до семи інших високих відособлених рифів у цій місцевості, нанесених на карту з кінця 1800-х років, включаючи риф на острові Рейн – найважливішому в світі районі гніздування морських черепах.

На Великому бар'єрному рифі з дрона зняли наймасштабнішу міграцію зелених  черепах

“Це несподіване відкриття підтверджує, що ми продовжуємо знаходити невідомі структури та нові види в нашому Океані”, – сказала Венді Шмідт, співзасновниця Інституту океану Шмідта. “Стан наших знань про те, що в океані, довго був дуже обмежений. Але завдяки новим технологіям, які працюють, як наші очі, вуха і руки в глибокому океані, ми маємо можливість досліджувати, як ніколи раніше. Нові океанічні пейзажі відкриваються для нас, розкриваючи екосистеми та різноманітні форми життя, які поділяють з нами планету “.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - FK200429-003326Z-Tripodfish-Dive364-1140x777.jpg

“Ми здивовані і піднесені тим, що виявили”, – сказав доктор Біман. “Не тільки 3D детально промальовувати риф, але й візуально бачити це відкриття за допомогою SuBastian – неймовірно. Це стало можливим лише завдяки зобов’язанню Інституту океану Шмідта надавати кораблі австралійським ученим”.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - FK200429-SOI-033649Z-Ctenophores-Dive366-1-1140x642.jpg

Відкриття цього нового коралового рифу доповнює інші відкриття Інститутом океану Шмідта. У квітні вчені виявили найдовше зафіксовану морську істоту – 45-метровий сифонофор у каньйоні Нінгалу,

Плюс до 30 нових видів. У серпні вчені виявили п’ять неописаних видів чорних коралів і губок і зафіксували перші спостереження Австралії за рідкісними скорпіонами в Кораловому морі та Морських парках Великого Бар’єрного рифу. А рік розпочався з відкриття у лютому глибоководних коралових садів та кладовищ у морському парку Бремер-Каньйон.

“Знайти новий риф заввишки півкілометра в районі Кейп-Йорк добре відомого Великого Бар’єрного рифу показує, наскільки загадковий світ знаходиться за межами нашого узбережжя”, – сказала д-р Джотика Вірмані, виконавчий директор Інституту океану Шмідта . “Ця потужна комбінація картографічних даних та підводних зображень буде використана для розуміння цього нового рифу та його ролі в неймовірному районі Світової спадщини Великого Бар’єрного рифу”.

Північні глибинні подорожі навколо Великого Бар’єрного рифу триватимуть до 17 листопада в рамках розширеної річної кампанії в Австралії, що триває протягом року. Створені карти будуть доступні через національну програму картографування морського дна AusSeabed.