Революція Гідності – історичний та доленосний етап розвитку України

17.02.2021 19:52   -

Верховна Рада проголосувала за постанову про визнання Революції Гідності історичною подією для України.

Проголосовану постанову було присвячено шостій річниці початку Євромайдану та Революції Гідності. Відповідне рішення підтримали майже конституційною більшістю – 295 народних депутатів.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 4CC8BFD1-E574-4626-907A-9902CBB0C8A3_w650_r1_s.png

«Ми сьогодні можемо зробити історичний крок і визнати, що Майдан і Революція Гідності була історичною подією. Що ми як парламент – засуджуємо діяльність окремих працівників підрозділу «Беркут» і поліціянтів, які вбивали людей, що ми вимагаємо довести до логічного кінця і все ж таки в судах визнати, що ці діяння, які робили ці люди, ті діяння, які творили керівники держави, були протиправними», – заявила народний депутат Олександра Устінова під час виступу в парламенті.

Згідно з пояснювальною запискою, постанова спрямована на привернення уваги українського суспільства та міжнародної спільноти до Євромайдану та Революції Гідності.

“Виступ емоційний, бо там багато болі. Сьогодні Верховна Рада визнала Революцію Гідності – історичною подією, і поставила крапку в історичної справедливості! Верховна Рада засудила діяльність окремих працівників міліції, беркуту, судів та посадових осіб. Те, що Європейський суд зробив 6 років тому ми зробили сьогодні. Але тепер, ні в судах, ні на інформаційних помийках ніхто не скаже: «переворот», «антидержавний заколот» ітд. А ті, хто утримався і не голосував – хай просто нарешті забудуть цю країну з нашими Майданами, українцями і всім, що так ненависне їм.”написала депутатка Верховної Ради Бобровська Соломія про прийняте рішення і про свій виступ з трибуни вз закликом підтримати це історичне рішення.

Постанова визначає позицію Верховної Ради України щодо:

  • визначення Революції Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи;
  • недопустимості зволікання із розслідуванням «справ Майдану»;
  • важливості пам’яті про Героїв Небесної Сотні;
  • неприпустимості узурпації влади;
  • політичної оцінки режиму Віктора Януковича;
  • засудження протиправних дій окремих співробітників підрозділів міліції «Беркут», окремих міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції Гідності.