Рейтинг України “стабільний”, – агентство Fitch Ratings

27.02.2021 18:05   -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг України на рівні «B». Прогноз по рейтингу залишається «стабільним», – повідомляє fitchratings.

Зважаючи на традиційний досвід багатосторонньої підтримки та надійну структуру макроекономічної політики, яка підтвердила відносно високий ступінь стійкості до коронавірусного шоку, а також показники людського розвитку в Україні, які вигідно виділяють Ураїну, що має чисту позицію зовнішнього кредитора близько 13% ВВП, а загальний державний борг дещо нижчий за медіану “В”, – йдеться у звіті.

Проти цих позитивних факторів протиставляються: слабкі показники управління, високий ступінь законодавчого та судового ризику для реалізації політики та низька зовнішня ліквідність щодо великих вимог до обслуговування державного зовнішнього боргу.

Але все ж платіжний баланс стійкий до коронавірусного шоку, а валютні резерви України зросли до 28,8 млрд. доларів США в січні 2021р. – з 27,0 млрд. доларів США в лютому 2020 р. Значне покращення умов торгівлі, різке скорочення імпорту та статистичні зміни у трактуванні збитків іноземних інвесторів призвели до покращення балансу поточного рахунку в 2020 році на 7 пунктів до профіциту в 4,4% ВВП, компенсуючи відтік капіталу з приватного сектору.

Україна має низький рейтинг WBGI, який відображає наявний російсько-український конфлікт, слабкий інституційний потенціал, нерівномірність застосування верховенства права та високий рівень корупції.

Політична позиція адміністрації дещо ослабла, оскільки опір реформам з боку зацікавлених інтересів та олігархів стримував законодавство для реформ, а виборчі рейтинги президента Зеленського впали до 23% з 29% у вересні минулого року. Поряд із ризиком подальших змін політики Конституційного Суду, це також загрожує підривом схвалених реформ, таких як рамки вирішення банків та інші аспекти антикорупційного порядку денного. З точки зору російсько-українського конфлікту, суттєвий короткостроковий прогрес у напрямку врегулювання є малоймовірним.

Fitch прогнозує повернення поточного рахунку до дефіциту 0,3% ВВП у 2021 році та 1,2% у 2022 році через відновлення внутрішнього попиту та менш сприятливі умови торгівлі, але це буде більш ніж компенсовано вищими чистими ПІІ, портфелем та депозитами в іноземній валюті.

Вплив шоку Covid-19 та поганого врожаю зернових (що відняло 1 процент від ВВП) було пом’якшене твердим зростанням заробітної плати, заходами підтримки зайнятості, надійними грошовими переказами, позитивним чистим внеском у торгівлю та помірними монетарними та фіскальними стимулами. 

Хоча уряд отримав виплату макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 0,6 млрд. доларів США та випустив єврооблігації у розмірі 0,6 млрд. доларів США, продовження співпраці з МВФ є ключовим фактором для забезпечення доступу до зовнішнього фінансування протягом більш тривалого періоду. Вітчизняні банки збільшили запаси внутрішнього державного боргу на 7,2 млрд. доларів США з лютого 2020 року до 51% від загальної кількості, оскільки частка нерезидентів зменшилася на 7 процентних пунктів, і існує певна невизначеність щодо їх здатності підтримувати такі збільшення з часом, незважаючи на поточну достатню ліквідність і сильне зростання депозитів.

Fitch не очікує врегулювання російсько-українського конфлікту або ескалації конфлікту до такої міри, щоб погіршити загальні макроекономічні показники.